Växtkraft mitt i vintern

02.02.2014 12:00
Växtkraft mitt i vintern! Helt fantastiskt. T
og med mig fröer av Tareh (någonting mellan purjolök & gräslök) och Tartizak (Persisk krasse) från första hemlandet Iran. Tog en näve och stoppade i små krukor och ställe i tvättstugan. Har hun...nit glömma bort dem och idag när jag ska tvätta kläder ser jag överraskningen att de har redan på en vecka kommit upp! Traditionellt äts dessa örter färska vid lunch eller middagsmaten och till och med i/på smörgås. Man kan även tillaga den tillsammans med andra örtkryddor till en Frittata som kallas för koko Sabzi. Vill du ha recept?
 
ترتیزک & تره
Koko Sabzi är en alldeles grön persisk frittata som oftast innehåller koriander, dill, bladpersilja, bockhornsklöver, spenat och det gröna från tareh. Tareh är persisk gräslök som också påminner om purjolök, och  kan drför ersätas med purjolök eller salladslök.Man kan ha spenat också. På vinter kan man ta fryst spenat. En del har sallat i kookoo och det är egentligen bara att mixa och matcha de örter och bladgrönsaker man gillar, så länge det är MYCKET grönt.

Finhackat grönt:
1 dl färsk koriander
1 dl bladpersilja
1 dl dill
1 dl det gröna från tareh (persisk gräslök), purjolök, eller salladslök (1 dl spenat)
(några bockhornsklöverblad)

4 ägg
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tsk gurkmeja
½ tsk salt, eller mer beroende på mängden örter
1 krm svartpeppar
ev zereshk, valnötter

Gör så här: Blanda ingredienserna och stek i stekpanna under lock. När kookoon stekts gyllenbrun vänder du på den hel eller delar den i tårtbitar och vänder på dem och steker tills den andra sidan också får en gyllene färg.

Koko sabzi kan ätas varm som kall, som en av flera rätter till en middag eller som en god lättlunch tillsammans med bröd, fetaost, mynta, gurka, tomat, yoghurt och varför inte några inlagda gurkor. Bröde som smakar godast till denna rätt är persiskt; antingen noon barbari, ett mjukt, platt, avlångt bröd med sesamfrön på eller lavashbröd som är mjuka tunnbröd.

Smaklig måltid!