Växthuset växer i sin storlek

02.04.2015 15:15

Det är långfredag och solen lyser över mänskligheten och på jorden, underbart!

Ritningen på mitt växthus har reviderats och storleken växer till dryga 30 kvam i stället för 20 som var planerad.

Det är ett mycket rejäl växtus med tegelsten som bas för att vara stadigt och behålla solvärme samt med ordetnliga  reglar på taket som är mycket högre än förra växthuset. Vid ena sidan av växhuset ska med hjälp av tomma ölburkar kommer vi att bygga ett värmesystem, en sort solvärmare för att på kyliga men soliga dagar kan man fånga solvärmen och leda den in som värme till växtuset. Då slipper jag ha massor av  försådda småkrukor inne på våren. Utan allt kan komma direkt i växthuset eftersom solsystemet kommer att värma rummet.

Det blir tre gånger större än min förra växthus som var 11 kvm. Det finns mycket möjligheter för en sådan stort växthus.

Detta är min förra växthus på 11,2 kvm som man monterade själv ihop lösa delar.

 Vi har även funderat över om vi ska kunna värma växthuset under våren och hösten då nattfrost kan förekomma och kan skada sköra växterna. Tanken är att vi ska ha en speciell kamin som heter Rocket Stove som är extrm effektiv. I denna sortens kamin som man eldar ved håller värmen måmga måmga timmar genom lera eller betong som kaminen omfattas av. En liten bit ved räcker för att göra utrymmen arm eftersom den eldas upp mycket effktivare än vanlig kamin vars värme åker rakt upp till himlen.

 

I söndags köpte vi ca 900 st tegelstenar som ska lägga grunden för växthuset med det syfte att stenarna ska hålla värmen kvar i växthuset, så det förblir vram även på nätterna. Igår kom två lastabilar med grus och sättsand som ska läggas i marken som grund. Även markduk är införskaffats. Den strålande solen björd till att ta det första spadtaget av växthuset idag. 

Medan det grävdes för grunden till växthuset gick jag promenad i trädgårdem och inspekterade allt som har kommit upp.

Det finns hopp om vår och värme. Nästan allt som jag planterade förra året efter vår inflyttning börjar visa livstecken.

Påsklilja lyser upp med sin gula färg

Hyacint är en vacker vårblommor som är så underbara att ha både inne och ute

Primula vulgaris är en färgklick i den bruna jorden just nu

Blå Muscari eller pärl hyacints små lökar som jag gömde under jorden bjuder på vackra blåa knoppar överallt

 

Tomat, squash, pumpa, gukran med flera andra plantor fick komma ut idag för att få sola mitt på dagen då dte var nästan 15 grader ute

 

Även fiskarna  dammen njöt av solen. Det kryllar av små fiskar i dammen som simmar i stim. De är lättskrämda ch simmar i väg när man försöker komma nära eller när man matar de med bröd. Men de större fiskarna känner mer trtgghet och kan komma och äta bröd medan man står och ser på dem. Här nedan är det stor karp och guldfisk.

 

Simma Lungt!