Våga smaka på något starkt och kungligt! Shahi ترتیزک

07.06.2015 19:40

Shahi är en örtkrydda med stark pepprig smak. Det sortens sabzi (grönt) kallade vi för "Tartizak" ترتیزک  för den starka smaken. Iranier älskar den gröna örten som äts rå till middagsmat eller med smörgåsar. Det är mycket vanligt att man äter shahi ترتیزک med bröd, fetaost och rädisor då den passar utmärkt med sältan i osten (Testa den! Jag garanterar en smakupplevelse).

Ofta serverar man shahi, rädisor, persilja, mynta och basilika färsk oregano till lunch och middagsrätter. Man kan också använda den i sallad. Utmräkt ersättare för roccula eller varför inte i potatisallad. Man kan också hacka den och strö över en soppa för att stärka på samkerna.

Ja, alternativen till användning är oändliga.

 

Shahi inehåller otrolig mycket C-vitamin och antioxidanter.

 

Den kallas för Cress eller Garden Cress på engelska. På svenska kallas den för krasse, men den sorten som finn i Sverige är en annan sort, en minimodell av den Iranska Shahi. Den är otroligt lätt att odla själv hemma i en kruka eller på e fat. Redan dagen efter sådden kan du se små livstecken som sträcker på sig ur jorden.

Här växer min shahi i kruka bakom vardagsrumsfönster

Om du inte har jord hemma kan du odla den på samma sätt som alfalaf groddar.

 

Gör såhär

Grodda groddburk: Blötlägg 2-3 msk frön i 15 minuter. Skölj med kallt vatten och rensa. Lägg sedan fröna i en ren groddburk. Skölj med vatten 2 till 3 gånger per dag.

Groddtid: 8-10 dagar