Tvätta miljövänligt

31.08.2014 19:47

Naturlig tvål

Har kommit på ett bra sätt att tvätta kläder samt diska utan att släppa ut massvis med kemikalier. En naturliga tvål man har använt sedan 100 tals år tillbaka som är bestr av helt naturliga ämnen utan innehåll av fosfater och nitarater som orsakar miljöförsurningar mm.
För två veckor sedan kom jag hem efter 12 dagars vistelse i hemlandet Iran. Där köpte jag en brun två som jag har sett sedan barnaåren. Denna två görs av ister, matolja och lut och ingenting annat. Den har sin natuliga färg, dvs utan färgämne och har ingen doftämne heller.
 
Vi har nu testat tvålen fler gånger och det ger strålande resultat. Detta innebär slutet av inköp av kemiska tvättmedel för vår del. Den är inte bara naturlig, utan så billig som nästan gratis för plånbken.
Denna gamla sortens tvål blev bortglömd efter intrång av nya tvålar och tillverkning av tvättmedlar som gjorde reklam otaliga gånger varje dag  på TV och radio.
För min del kändes det en värdefull fynd när jag hittade sådana billiga och gamldags tvålar som endast de som har ekonomisk svårt köper. De rikare köper dem nyare med kemisk doftämnen i.
 
Som ni ser nedan så har jag endast rivit tvålen med rivjärn. Doserat som vanlig tvättmedel, dock räcker med endast 1/3-1/2 del av den mängden tvättmedel du använder vanligtvis för den är mycket mer effektivare och skummar fint.
Du kan också hälla rivna tvålen direkt inne i tvättmaskinen tilsammans med kläder du ska tvätta.