Ris på Iranskt vis för mina nya grannnar

06.04.2015 10:30

Middag för nya mnniskor man aldrigt umgåtts med är lite av en utmaning. Särskild om man vill göra ett gott intryck då man vet att det finns förväntningar på en.

Det är fortfarande påskhelg och vi har bjudit in våra nya garannar på middag för att bekanat med dem. Jag bestämmer mig för att inte endast erbjuda svenska påskmat som berukar bestå av ägg, sill och eventullet kyckling utan piffa upp den med ris på Iranskt vis då det bildas te-skorpa.

Teskorpan som kallas för Tag-Dig på persiska eller Kes-meg på mitt språk är resultatet av att man har lite olija i botten av kastrullen och riset steks i oljan i hög värme en liten stund.

Så här gör du:

Lägg riset i blöt en stund innan du ska koka den.

Häll riset i kokandet vatten i en gryta/kastrull, häll salt i kokvattnet.

Efter ca 5-6 minuter när känrnan av riset är fortfarande hård men på ytan känns något mjukt silar man riset.

Häll ca 2 msk olja i botten av kastrullen. Du kan ha lite gurkmeja eller saffran i botten om du vill ha risskorpan gyllen brun.

Häll över risen i kastrullen. Ca 1/2 dl vatten över riset och sedan lägga på kastrulllocket. Man brukar täcka locket med en duk för att duken ska suga åt sig ånga som bildas i stället för att dne ska rinner ner i riset.

Man höjer värmen på spisplattan initialt dels för att ångan ska komma upp och dels för att riset ska bilda skorpa i botten av kastrulen. Efter cirka 5-6 minuter sänker man värmen och låter riste blir färdig i sin ånga.

Om man vill kan man lägga potatisskivor  tunbröd i botten innan man häller riset i, vilket gör potatsien ännu godare. Så här kan den se ut:

Jag bestämde mig för enkelhetens skull att laga riset i en rikokare. Då jag börjar med att olja botten av riskokaren och sedan häller jag i både ris, vatten och salt och låter riskokaren själva sköta jobbet. Man kan sedan bara stjälpa upp hela riset som en kaka på fat eller man kan dela på riset och skorpan och servera de var för sig!

Här är ris med saffran och beriberi och granatäpplen strödda på!

Kyckling lagad i stekpåse, vilket gör att smaken bevaras väl!

Glass med bär

och melon och ananas!

Jag tror att mina grannar var nog nöjda med maten. Vad tror du?