Pionrabatt

03.05.2015 19:24

En pionrabbat födds!

I oktober när vi flyttade in, hade jag med mig flera pioner som jag vill få ner i jorden med en gång. Jag delade några av de och det blev totalt 10 pioner som jag grävde ett hål och grävde rotknölarna under jorden. Nu stickar ut röda stjälkar från jorden som vittnar om deras övellevnad och livsvilja. Nu har jag under helgen lagt otaliga timmar på att gräva i gräsmattan där pionerna är grävda. Jag har rensat jord från gräset så mycket det går för att åteanvända jorden igen, blandat med hästgödsel och planterat andra blommor som ska komma avlösa varandra under våren och sommaren.

Så här såg uhuset ut när vi flyttade in. Jag ville ha en fin blommande rabatt vid altanen medan min partner ville ta bort träplankorna runtomkring altanen för att få det luftigt.

Träplankorna försvann snabbat och även mina planer på rabatt är lika fast.

 

Jag gräver och i takt med det lägger stenblock som en avgränsning.

Men snart kommer jag på att jag skulle kunna nyttja hela den sidan och göra det till en köksträdgård. Bäst att lägga markduk och göra några pallkragar att odla örter och kryddor i. Detta område är solig större delen av dagen och har även kvällssol. Det ligger också bra till, nära altanen för att snabbt komma ner för att skörda lite örtkryddor till maten. Toppen att det ligger mellan huset och växthuset också.

Mannakraft är alltd välkommen när man håller på med tungt tädgårdsarbete!

Och med lite hjälp går allting mycket bättre och snabbare.

De träplankor som i togs ner från balkongen spikade jag ihop till odlingslådor för att odla i.

 

Jag kommer på att jag ska plasta insidan av min pallkragar för att jorden och fukten inte ska skada trän.

Nu har jag planterat in vårlökar som jag haft i krukor i jorden och lisom funkia som fått sin plats mellan varje pion. 

Jag kan se fram för mig hur våren och sommaren nästa år kommer att se ut nästa år i denna rabatt, påskliljor och muscari på våren och sedan pioner som blommar i olika nyanser av röd och rosa på sina stjälkar medan funkia täcker marken som en grön-vit randig täcke. På ena hörent av den längan har jag planterat röd klätterros och i den andra längan bohusländks vilt kaprifol.