Parkslide, en parasit eller superväxt?

03.06.2015 22:53

Den här växten heter Parklsiden har jag fått lära mig.

När vi tittade på huset förra året var den en växt/buske med långa stjälkar och stora blad. När bladen torkade under höst och vinter fanns ihåliga torra stjälkar kvar som jag trodde hade torkat ut och blivit skadad under stormen i januari. Nu under april-maj såg jag att nya växter är på väg i från marken, helt nya. Den här gånger kommer den ut på en ännu större area än förra året. Den har ökat på sin diameter med cirka 50 %. Via en forum i odling lärde jag mig att denna växt är lika spännande som skrämmande. Växten som heter Parkside kan sprida sig hejdlös genom betongväggar med långa underjordiska rötter och det är nästan omöjligt att ta utrota den. Det sägs att om man ska ta bort växten måste man hugga er den 4 gånger per år i flera år och gräva upp rötterna gång efter gång. De uppgrävda rötterna ska eldas upp för att ta död på dem. Den växer också otroligt snabbt. Varje dag växer den flera centimeter.

Här nedan ser du tillväxten under en vecka:

Den är samtidigt fullt ätliga och så hälsosamt som någon växt kan vara. Full av C-vitamin och antioxidant. Den innehåller också ett ämne som heter Resveratrol som anses fördröja cellernas livslängd, dvs en medel för att leva längre. Det ämnet mot åldrande säljes idag i marknaden. Det ämnet som är polyfenol finns naturligt även i skalet av röda vindruvor och är bevisad har antiinflammatorisk, cancerhämmande och virusdödande effekt.

Om Resveratorl på Wikipedia.   https://sv.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

Och det finns de som ifrågesätter supereffekten: https://www.mossagarden.se/index.php?id=566841

 

Man kan använda växtens stjälkar så som rabarber och laga paj eller göra saft av det. Man kan också använda stjälkarna i matlagning.

 

Parkslide kommer från ostasien och i sin naturliga miljö kan över 200 arter av insekter leva på den, varför den kallas för insektshotell. I Sverige har den inga naturliga fienden varför den kan växa fritt.

Så frågan är hur jag vill ha det? Fritt växande parkslide som tar över hela tomten eller ska jag börja göra affärer och sälja Resverator substanser?