Novruz, är den nya dagen

21.03.2014 19:00
Den 21/3 är det vårdagjämning, och det innebär att natt och dag är lika lång och från och med den dagen blir längre ljustimmar än mörker fram till midsommarafton då det den längsta dagen. Därefter vänds tillbaka till att jämnas och den 21/9... blir lika lång dag och n. att. När våren kommer så firas det av världens folk på olika sätt. I Sverige kallar vi det påsk och i Iran kallas det Novruz som betyder den nya dagen.
Man firar att livet vaknar på nytt och som symboliks inför vårens och grönskans ankomst för-odlar man säd (vete) hemma för att ta in våren tidigare. Precis så som man gör med björkris inför påsk som en välkomnande till våren. På samma sätt som påsk ,har man även under Novruz ägg (= symbolen för nytt liv) som man målar och dekorerar. Trots allt härstammar vi alla människor från samma rötter och alla blir glada av sol, grönskan och vår. Novruz firas i Iran, Afganstean, Irak, Turkmenstan, Pakistan och flera andra mellanöstern länder.

Under hela vinterhalvåret har jag matat fåglarna som finns ute i kylan med blandning av solrosfrö och veten/sädeslag. Men våra fåglar är mycket kräsna och ätit bara solrosfrö och jordnötter och lämnar en hög av vetes säd kvar. Toppen tillfälle för mig som kom på att det var dags att förgro vete (dock lite sent påkommen). I Helgen tog jag in de vete som inte har gått åt och lade på en krukfat och vattnade på dem. Nu njuter av det lilla liv och grönska som växer i mitt hem på så kort tid. Varje kväll ser jag hur den har vuxit 1-2 centimeter under dagen. Häftigt vilket liv finn i den lilla grödan. dagen eller dagarna innan den 21/3 så brukar man duka upp fint med:
vetegräs (sabzi)= symbol för tillväxt och grönskaskörd,
ägg= symbol för nytt liv som kommer på jorden,
mynt = symbol för rikedom
äpple = symbolen för hälsan och skönhet
Spegel= symbol på renhet
Ättika( serke)= symbol på åldrande och tålamod
Vitlök = symbol för hälsa /medicin /friskvård
Berriberri (somagh)= symbol på solen och värme

Tveksam om jag kommer att ha allt detta uppdukad hos mig, men grönskan kan man alltid ha hemma.
För de som önskar att se Charshanbeh-soori="hoppa över eld " traditionen som sker kvällen innan sista onsdagen före den 21/3 brukar det vara ordnade fester på Heden i Göteborg. Då får man även möjlighet att få smaka på Iranska delikatess eller gosaker.
Visa mer