Moder jord vaknar

07.03.2015 20:00
Fader himmel öppnar sin himmelrike och moder jord öppnar sin famn för det!

Igår var det strålande vacker dag. När jag kom hem från jobbet var dte redan kl närmare kl 5 på eftermiddag men det var ljust och kvällssolen gav hopp om en vacker helg. Jag kunde vänta tills p lördag (idag) tänkte jag. Men det vackra vädret lockade mig och drog mit ut. En del buskar hade fällts ner av stormen så härjade i januari och grenar som hade brutits och låg på marken. N"ej, jag behöver inte vänta till imogron" tänkte jag. Imorgon är en annan dag. Jag klippte ner grenaran och klippte också till azalea buskar. Rensade runt azaleabuskarna rötter från löv och gräs.

Jorden sprängs av den växtkraft som finns i växter!

 

Här är det rysk blå stjärns som hålle rpå att vakna till liv!

Då tänkte jag att dte kanske är alldeles för tidigt för att rena i trädgården nu när nattkylen kan komma under minusgrader, i fall växterna skullebehöva det som skydd än. Då kom jag tänka på att det r novruz om två veckor. Alltså vårdagjämning.

Dagran blir längre och länge, snart är det lika lång ljusa timmar som mörka timmar, det kallas för vårdagjämning. I det persiska och turkiska kulturen är det då våren kommer. Det brukar falla på 20.e eller 21:e mars. I år, 2015 infaller det kl 23.45 den 20 mars. Och därefter kan det gå fort för växter att växa och fåglar att häcka. I trädgården är en del på väg att titta upp ur jorden mot solljuset.

Här är min älsklingsblomma pion som håller på att titta upp. Välkommen upp till nytt år! Bilder från mina pioner från gågna året ger hopp om att jag återigen kommer att kunna sniffa på den underbar doften av pioner även i år. 

Och här är en annan pion med ljusros blommor som doftar nderbart!

 

Så jag tog vara på dagen och planterade blomknölar och rötter som jag förvarat kallt men frostfritt under vintern; knölbegonia, en sorts lilja med lila färgad blommor samt en annan lök som ger vackra vita blommor.

Knölbegonian som är en magnefika blomma som är riktig bördig och blommar hela sommaren i genom ända till september -oktober. Jag fick knölbegonia av svärmor för några år sedan och sedan dess har vårdat den. Knölen/roten ska tas upp innan första frosten, jorden runtomkring den renas bort och förvaras frostfritt under vintern. Under februari mars kan man ta ut knölen och åter väcka den igen. Den kan dock inte tas ut förrän april-maj då det kan vara frostfria nätter.

Jag drömmer mig tillbak då jag hade altaen fullt av blommor och vill gärna se fram för mig hur min nya altan kan se ut med massvis blommor!

 

En annan blomma jag försökte väcka liv i den idag vet jag ens namnet på, men jag kallar den för

" Vita lejoninnan".

Kanske för att den är magistetisk och ser ut som kejsarkrona och att det inte kommer så många blommor på den utan de få blommor som den har varar länge däremot länge, så som en kejsare som härskar över sitt rike över en period. Kan du namnet på den får du gärna berätta det för mig.

Och till sist den vackra och skön liljan med lila färgade blommor som jag fick av en vän som har köpt löken i Holland.

Nu kan jag ta emot våren välförberedd!