Linfrö för magen eller i kruka

04.04.2015 15:50
Linfrö
Linfrö är frö från en växt som är mest känd för sin olja; linfröolja då man utvinner olja när man pressar frön eller för fröna så som de är eftersom dessa är tarmreglerande. Jag använder 1 msk linfrö på min frukostyoghurt varje dag i sällskap av en frukt.

Linne, den starka och tåliga tyget som man använder växtdelarna på lin och väver till tyg eller mattor. Man använde förr i tiden växtdelarna även för att göra starka rep av lin.

Min odlarnyfiken tog över här om dagen och jag funderade på om det gick att odla lin. Jag tog en tesked av linfön och hällde i en liten kruka och vattnade den och ställde den fram för ett fönster med dagsljus. Hör och häpna! Några dagar sedan var en liten grön matta på krukan.
Väldigt söta!
 
Jag blev förstås ännu mer nyfiken och letade och läst på massor av sidor om lin. Och när jag ser växtens form och de runda kapsel med fröna känner jag omedelbart denna växt från min barndom. Den växte vild i bushen och torra mark. Min mor kallade den för Yaw-shen. Kärt återseende och vetskapen om att jag odlar den i min kruka.
I måna hemsidor kallar Lin för en ört för sin mångfacitet. Självfallet kommer jag ha linväxten i kruka för skojs skull och för prydnad men eftersom den är så lättodlade ringer en klocka i mig att man skulle kunna odla mer av detta då man kan använda materialet för andra saker. Vem vet kanske startar jag linodling och väver lin-mattor i framtiden. Något att tänka på i fall jag kommer på tankar att byta karriär i framtiden.
 
Men just nu ser jag bara fram emot att se min lin att växa och ge glädje!