Höstens goda soppa

18.10.2014 13:36

Något värmande och gott på höstkvällar

Så här tid på året när det är kallt och ruggigt brukar jag dricka myclet te på kvällar är det gott att ha en god och varm soppa som kvällsmat som både mättar magen och hjälper till att man hålla mig varm. På hösten när det är gott om grönsaker kan man njuta av dessa nyskördade gosaker som kryllar av vitaminer och mineraler för mänsklighetens som behöver dess inför vinters kyla och förkylningstider.

Idag ska jag laga stor stas morot och pumpsoppa med ingefära och chili. Man kan krydda sin soppa hur man vill eller med vilka kryddor man själv gillar. Om man vill göra soppan som förrätt till en festliga måltid kan man absolut ha 1 dl vitt vin i den, men jag vljer göra det utan vin.       Det man behöver är en handmix eller blender för att mixa grönsakerna fint.

Pumpa och morotssoppa  6 portioner

  • 200 g morötter, skurna i bitar
  • 200 g pumpa, skuren i bitar
  • salt
  • 1/2 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 2 msk margarin/olja/ smör
  • 1/2 kyckingbuljongtärning, smulad
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde (eller mjölk)
  • 1/2 tsk chilipeppar
  • svartpeppar
  • ca 20 g riven färsk ingefära
  • Gör så här:
  • Koka morot och pumpa mjuka i lättsaltat vatten.
  • Fräs löks och vitlök i margarin, smör eller olja.
  • Mixa morot och pumpa med lök och vitlök.
  • Blanda tärning, vatten. Häll den i mixen tillsammans med grädde och 1 matskedar margarin eller smör.
  • Smaka av med chilipeppar, salt, svartpeppar och ingefära. Hetta upp och toppa med rostade pumpa eller solrosfrön eller hackade persilja.