Härlig lördag med godfrukost och skapande av våra avatar!

01.02.2014 14:48
En härlig lördag, sovit ut och låtit mig snozza länge, hmmmm! Tänder brasa i kaminen och matar först våra småfåglar som syns nu när det är töväder efter flera dagars kyla. Koltrasten som inte flyger till fågelboet för att äta utan samlar a...ndras resten från marken/snöhögen får egen fat med fågelfrö och mumsar i sig. Vi har fått en fin främmande idag; Domherre. Men snart blir det lite väl modig och inte vill låta andra små fåglar tar sin del maten.

Sitter inne i väme och njuter av min frukost som består av Verumhälsofilen med tranbär och nyknäckta valnötter som skapar en smaksensation i munnen med sin sötsura och goda fetter från valnöten som är knastrig och god. Ser på den rogivande brasan och känner smaken av den ljuvliga apelsinen efter den smakrika knäckebröd med mager lagrad ost på.

Apelsiner väcker hemkänslan och gamla minnen av mina morföräldrars kärlek till mig när jag bodde hos dem. Folacin gör sällskap med C-vitamin och magnesium, omega 3 fett och D-vitaminet och gör mina celler pigga. Jag blundar och känner doften av apelsinskalet som sprider aromatiska eteriska oljor, å så rogivande. Min mor lade alltid apelsinskal på värmekaminen för att det skulle lukta gott. Lyckan är fullkomligt i en lugn och harmonisk stund medan brasan sprakar och fåglarna flyger in och ut ur boet och smakerna och dofterna dansar inom mig. Detta att tillåta sig äta i lugn och ro och känna av allt runtomkring kallas för mindfullness och äta med sinnesnärvaro kallas för mindfull ätande. Detta har gett resultat i experiment för viktminskningssyfte då registrering av smaker och äta i lugn och ro ger god mättnadskänsla.

Hur ofta låter vi våra smaklökar känna på alla smaker och dofter och registrera alla dessa i lugn och ro? Jag tänker på hur vanligt det är att man skyndar sig i genom livet i fart och många som startar dagen utan lugn och ro och utan frukost. Att börja varje dag med god lyx känsla borde vara en mänsklig rättighet. Alla skolor och arbetsplatser skulle börja dagen med lugn och ro och god gemensam frukost, då hade fler varit lyckliga.
När frukosten är avklarat tar jag mig ut gör en snögubben & en snö gumman! Kanske är de våra avatar!
Det gäller att ta fram sina barnasinne och låta dem ta plats genom hela livet, för det ger lyckokänsla!
Ta vara på dagen! Den går inte på repris!