Gömda skatter

11.04.2015 22:55

Det har varit en underbar och effektiv lördag. Solen sken och det var 18 grader i skuggan, och varm ända till klockan åtta på kvällen, men en känsla av en skön sommarkväll.

Solen lockar en ut för att gräva i rabatter och jorden. Jag började med att klippa ner torra växter och grenar. sopade och rensade  trädgården av torra ogräs och torra löv. Då syns alla gömda skatter. Denna vecka och goddoftade doftviol uppenbarade sig under torra ogräs.

Underbar doftviol

Även en annan viol lyste upp vår uppgång mot altanen med sin sammetslena lilafärgade vackra blomblad.

När jag rensar rabatten så kommer många av växter som jag planterade i höstas upp och det tyder på att de har klarat sig väl. Här är livstecken från jättedaggkåpa som är på väg upp liksom akeleja, temyntan och borstnejlika som har tagit sig väl i den nya tomten.

Här är Akeleja som snart kommer att blomma sådan vackra vita blommor:

Och här nedan ser man livstecken i från den är den jättedaggkåpa som är på väg upp.

Jättedaggkåpa är så fräsch och vacker med sin ljusgröna färg

Här bilden ovan är temynta blomma från förra årets. Temynta doftar underbart och kan användas för att brygga te varför namnet temynta.

Här börjar temnyta komma upp och kommer snar att dofta gott i trädgården. Om du satsar på Temynta kommer du får att ha blommande växt länge under hela somaren och hösten och en växt som är lätt att föröka genom små skott.

Den här vackra borstnejlikan är också lätt att föröka, genom sidoskott. Här nedan ser du att även mina bortsnejlikor har klarat sig i den nya zonen och är på god väg

 

Jag älskar gullviva och jag tog med mig tv av mina gamla Gullvivor. Jag trodde att dessa inte hade klarat sig i denna zon. Men idag hittade ena som hade kommit upp fin med sina veckiga blad dock ej i blom än och gissa vad, den andra hade jag glömt kvar i ett hörn av den stora trädgården i en liten kruka. Den såg torr och dött ut. Jag tog ut den för att slänga den men jag såg att en fin skott från rotsystemet var på väg upp. Självfallet sparade jag den omedelbart och den ska in i jorden snart. Nu fick den ordentlig med vatten för att den ska klara sig.

Gullviva på väg upp som kan bli så vacker som denna bild nedan när den har blommat

Här ser man nya skott gulviva på från rotsystemte på väg upp

Sedan var det dags att såga ner de t¨å fula trädstubbar som gamla ägarna hade sågat av på en konstig höjd och gjorde vår uppfart ful, tyckte jag. Tur att det finns en expertis och en stark karl som kan fixa nästan allt. Efter en stund arbete blev uppfarten mycket bättre tyckte jag. I stället för ena trädstubben planterade jag löjtnants hjärta och svart-gula vivan. Och sedan ställde jag två krukor med blommor dr trästubbanarn funnits.     Nu ser det mycket mer inbjudande och öppen ut att köra på uppfarten.

Och så blir det lite trevligtare uppfart!

 

Efter att vi gav oss på trädstubben var det dags att ta en kamp mot humlen. En humle som hängde över vår trappuppgång vid altanen var överväxt. När vi flyttade in till huset hängde humlan på träpelare vid trappan. Men pelaren är borta nu, liksom virket som omgav altanen eftersom den gav en känsla av instängdhet. Därför har inte humlen någonstans att hänga sig nu när den är på väg. Jag planterade dessutom 3 stycken rosenbuskar nedanför den humlen med det samma när vi flyttande in och jag grävde en rabatt. Jag vet att humle är en seglivad växt och dess underjordiska rötter kan ta över allt annat som ska växa i närheten av den. Jag bestämde därför mig för att försöka ge mig på humlen och förinta den för att ersätta platsen med ytterligare en ros, en klätterros. Den kampen var inte så lätt. Jag fick hjälp av expertisten min "starka Adolf" (strak utan att äta spenat) som med sin mannakraft kunde ge sig på humlen. Projektet blev större än vi hade förväntat oss. Det visade sig att rötterna hade krupit under  altanen ch för att komma åt hela långa rotsystemte var vi tvungna att ta bort en del av stenar och trä nedanför altanen. Mycket kraft gick åt för att komma åt den långt nere spridda rötterna. Och till slut kunde vi hacka sönder roten för att ta ut den. En ny planta tfick a platsen i stället för humlen; en vacker röd kätterros som jag hoppas få se blomma redan i år.

Humlerötterna blev sönderhackade i fler delar. De tog vi med oss till vår granna som har biodling och kan väl ha nytta av humle då bina kan surra runt humlen. Nu får grannaen bi ha nytta av humlen och jag kan njuta av vackra rosenblommor!

Känner mig mycket nöjd med dagens aktiviteter. :)