Fröknäcke

21.02.2015 16:00
Det är lördag och jag väntar kärt besök i kväll. När det kommer en person på besök som ligger varmt om ens hjärta så vill jag bjuda på något extra. Till kvällens middag ska det vara nybakad bröd, kakor och fröig snacksknäcke. Vem säger att mat inte är kärlek? Jag brukar själv predika att man inte ska trösta barn med mat och att kärlek är kärlek och inte mat, men ändå står jag här i mitt kök och vill att det ska vara välkomnande och inbjudande att komma hem till mig med doften av nybakad.
Dessa fröknäcke har låg GI. De är glutenfria och kan sparas länge. Massor av fröer som ger tuggmotstånd och är gott med en bit hård ost eller mjukost på. Det bästa med den är att den är så lättbakad.  Vill du baka något som inte kräver att man tar i deg och blir kladdig om fingrarna så passar detta recept dig!
 
Man blandar alla ingredienserna och kavlar direkt. Jag brukat lägga en plastfolie på degen och kavlar, för då slipper jag kladda även kaveln och det går mycket smidigt.

Fröknäcke

Det här behöver du:
 
2 dl blandade fröer till exempel solroskärnor, linfrön, sesamfrön och pumpafrön
2 ½ dl majsmjöl eller 1,25 dl bovetemjöl + 1,25 dl havremjöl
 (eller 2 dl mandelmjöl + 1/2 dl potatismjöl i mitt recept)
3 msk rapsolja
1 ½ dl vatten
2 krm salt att ha i degen eller flingsalt att strö ovanpå

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser utom vattnet i en bunke. Koka upp vattnet och slå det över ingredienserna. Rör ihop till en deg och låt svalna lite. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut degen tunt över hela plåten. Jag lägger platsfolie ovanför degen när jag kavlar då det blir lättbakad utan att kladda. Skåra med kniv så att det blir bitar som blir lätta att bryta.
Grädda 150 grader i cirka 60 minuter, använd varmluftsfunktion.