Förberedelse inför värmen

23.03.2015 19:00

Längtan till vår och värme är stort. Jag vill vara välförberedd när värmen slår till. Då vill jag har blommande trädgård över en natt. Då vämen kommer är det, för mig, för sent att börja så och låta gro. Om man ska vänta tills värmen slår ut och sedan börja odla blir både skörden av grönsaker sen och blommningen av plantor senareläggs. När värmen kommer vill jag vara full förberedd med blommande plantor som kan planteras direkt i jorden och åtnjutas av. Därför är det så väl små som stora krukor med olika blommor och växter placerade framför varje fönster i detta stor huset.

Mina planterade tomater börjar rdan få tomatplntas karaktäritiska form. Jag tror att jag kommer att få tidig skörd i år.

Här är en Dahlia som växer fint framför arbetsrums fönster!

Här är min vackra glalious som också växer fint. När den är i blom kommer den att se ut så här:

 

Arbtesrumsfönster är delvis täckta med krukor. Här är också dahlior på tillväxt!

Här växer lobelia långsamt med ganska tätt!

Här är en liten citrusväxt (till vänster). Jag är inte säker p om den är citron eller en clementin för jag har satt frö av båda sorterna men det ska blir överraskning om några år när denna lilla växten börja ge skörd.

I krukan i mitten har jag sått en speciel sort gran med mycket lustiga långa barr. En kotte tog jag med mig i från Teneriffa när vi var där i januari i år. Kom hem och strödde frön i små krukor och just nu växter massor av små lustiga babygranar hemma.

Krukan till höger är en stickling av en engelsk pelargon.

 

Här inne växer jus nu 3 sorters sallader; Frise sallad, ruccola och isbergssallad.

i de större krukorna till vänster är det två sorters pumpa, en sort som jag smuglat in frön från Iran och den andra butternet pumpa.

Krassa, lejongap, malva, akeleja och vita lejoninna växer också här.

Ytterligare dalior av olika slag ch färger!

Pannrummet som är varmt och tillräckligt stort för att jag ska kunna använda det som planteringsrum!

Vissa av växterna kommer upp med en gång medan andra tar tid på sig och tittar blygsamt upp från krukans jord. Jag är som ett åtåligt barn som går och tittar p dem varje dag med uppmuntrande ord till dem att de är välkomna till livet och våren, full övertygad om att de hör och förstår min kärlek.

 

 Potatissorter jag vill odla är köpta idag och har lagt dem prdyliga i äggkartonger och ställt fram för ett fönster i rum som är ca 15-16 grader för att förgro dem. De har 5 veckor på sig att grå och bilda små knubbiga skott till den 1 Maj då jag sätta dem i jord.

Den här vackra potatisen med roliga fläckar heter Apache.

Den har smörig och söt smak med inslag av grön sparris och passar utmärkt för ungsstekning eller kokning.

De här söta potatisarna som ser ut som små troll heter Amandein.

Amandein är en riktig delikatess potatis som många krögare använder då den är en gourmet potatis. Den är också tidig med tunn skal. Kommer säkert kunna skörda den till midsommar!

Här är King Edward som är mjölig och passar toppen för mos. Det är den potatisen som går åt mycket hemma hos oss.

Här är Astrix som är en bra vinterpotatis. Både Astrix och King Edwae hoppas jag kunna förvara väl i min kalla bastu som använd som förråd under höst och vinter nästa år.

Nu finns potatisar i ljust läge för att kunna förgro dem innan de hanar under jorden för att rota sig!