Blogg

Värmen lockar fram fler blommor

11.06.2015 21:00

  

 

 

 

 

Våga smaka på något starkt och kungligt! Shahi ترتیزک

07.06.2015 19:40

Shahi är en örtkrydda med stark pepprig smak. Det sortens sabzi (grönt) kallade vi för "Tartizak" ترتیزک  för den starka smaken. Iranier älskar den gröna örten som äts rå till middagsmat eller med smörgåsar. Det är mycket vanligt att man äter shahi ترتیزک med bröd, fetaost och rädisor då den passar utmärkt med sältan i osten (Testa den! Jag garanterar en smakupplevelse).

Ofta serverar man shahi, rädisor, persilja, mynta och basilika färsk oregano till lunch och middagsrätter. Man kan också använda den i sallad. Utmräkt ersättare för roccula eller varför inte i potatisallad. Man kan också hacka den och strö över en soppa för att stärka på samkerna.

Ja, alternativen till användning är oändliga.

 

Shahi inehåller otrolig mycket C-vitamin och antioxidanter.

 

Den kallas för Cress eller Garden Cress på engelska. På svenska kallas den för krasse, men den sorten som finn i Sverige är en annan sort, en minimodell av den Iranska Shahi. Den är otroligt lätt att odla själv hemma i en kruka eller på e fat. Redan dagen efter sådden kan du se små livstecken som sträcker på sig ur jorden.

Här växer min shahi i kruka bakom vardagsrumsfönster

Om du inte har jord hemma kan du odla den på samma sätt som alfalaf groddar.

 

Gör såhär

Grodda groddburk: Blötlägg 2-3 msk frön i 15 minuter. Skölj med kallt vatten och rensa. Lägg sedan fröna i en ren groddburk. Skölj med vatten 2 till 3 gånger per dag.

Groddtid: 8-10 dagar

i väntan på fortsatt bygga växthuset

06.06.2015 10:15

Sommaren har egentligen börjar enligt kalender men temperaturen och regent talar om något annat.

Växthusets tegelstens vägg har inte vuxit längre än 3 rader på grund av den konstanta regnande. Det ska vara torrt när man mur för att mur-cementen ska fastna, härda och torka. Men vi har kunnat göra annat under tiden.

Vi kommer att ha fönster som väggar. Dessa fönstren som vi har köpt har vi kunnat måla vitt i verkstaden. 20 stycken fönstren som först kittades och efter att den har torkat målades med utomhusfärg två gånger. Eftersom färgen skulle torka mellan målningarna tog det två vardagskvällar.

Därefter har snickarmästaren har fått hjälp med att bygga taket. Kan man inte jobba ute och bygga växthuset så kan man vara inne och snickra.

Nu är det bara att invänta bättre väder för att fortsätta bygga ute.

Parkslide, en parasit eller superväxt?

03.06.2015 22:53

Den här växten heter Parklsiden har jag fått lära mig.

När vi tittade på huset förra året var den en växt/buske med långa stjälkar och stora blad. När bladen torkade under höst och vinter fanns ihåliga torra stjälkar kvar som jag trodde hade torkat ut och blivit skadad under stormen i januari. Nu under april-maj såg jag att nya växter är på väg i från marken, helt nya. Den här gånger kommer den ut på en ännu större area än förra året. Den har ökat på sin diameter med cirka 50 %. Via en forum i odling lärde jag mig att denna växt är lika spännande som skrämmande. Växten som heter Parkside kan sprida sig hejdlös genom betongväggar med långa underjordiska rötter och det är nästan omöjligt att ta utrota den. Det sägs att om man ska ta bort växten måste man hugga er den 4 gånger per år i flera år och gräva upp rötterna gång efter gång. De uppgrävda rötterna ska eldas upp för att ta död på dem. Den växer också otroligt snabbt. Varje dag växer den flera centimeter.

Här nedan ser du tillväxten under en vecka:

Den är samtidigt fullt ätliga och så hälsosamt som någon växt kan vara. Full av C-vitamin och antioxidant. Den innehåller också ett ämne som heter Resveratrol som anses fördröja cellernas livslängd, dvs en medel för att leva längre. Det ämnet mot åldrande säljes idag i marknaden. Det ämnet som är polyfenol finns naturligt även i skalet av röda vindruvor och är bevisad har antiinflammatorisk, cancerhämmande och virusdödande effekt.

Om Resveratorl på Wikipedia.   https://sv.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

Och det finns de som ifrågesätter supereffekten: https://www.mossagarden.se/index.php?id=566841

 

Man kan använda växtens stjälkar så som rabarber och laga paj eller göra saft av det. Man kan också använda stjälkarna i matlagning.

 

Parkslide kommer från ostasien och i sin naturliga miljö kan över 200 arter av insekter leva på den, varför den kallas för insektshotell. I Sverige har den inga naturliga fienden varför den kan växa fritt.

Så frågan är hur jag vill ha det? Fritt växande parkslide som tar över hela tomten eller ska jag börja göra affärer och sälja Resverator substanser?

Blommor trots kylan

30.05.2015 22:20

Majmånad har varit regnets månad. Men trots det vill inte naturen vika sin rätt och blommor kommer fram och lyser trädgården i brist på solen.

Rododendrom blommor på ena sidan av tomten i olik färger. Den tidiga vitasorten börjar redan vissna.

Bland rododendrom växer också sommargyllen, en vilt växt som lyser upp med sin gula färg.

Sommargyllen kan tydligen användas i matlagning.

Det lyser även bland stenar av flox och saxifraga.

 

Fredagsbukett

08.05.2015 21:30

Det hände igen!

Idag lika lycklig som igår för att jag finner blommor i mataffärer. Passionsblomma och Klematis för bara 35 kr stycke kunde jga inte motså när jag skulle kompensationshandla för att jag kom hem med blommor och växter förrigår i stälett för mat.
När jag såg kelmatis och passionsblomman visst jag precis var de skulle klänga sig; på bodens fasad.
 
Jag var in lika säker på växten Sacbra som jag också tog med mig hem. Växten verkar blir en buske på 2,5 meter med massor av vita blommor under maj-juli.
 
Hemma gick jag runt i trädgården för att finna en lämplig ställe för palntering av detta.  Men jag kom ganska snart på det, den ska stå vid porten och välkomna gästerna med blommor.
 
När jag gick runt i trädgården och såg alla fina vårblommor tyckte jag mig värd en bukett av vårblommor på fredagkväll för att njuta hela helgen. Buketterna gör sig fint på sidbordet i hallen och på vardagsrumsbordet.
Trevlig helg!

Även en regning dag är en bördig dag

05.05.2015 19:40
Idag känns våren och sommaren långt i från räckhåll. Ösregnet och det gråa himlen påminner om novembermånadens regniga dagar. Idag blir en vilodag tänker jag när jag är på väg hemåt i från jobbet.
På väg hem stannar i mataffären för att handla mat. Precis vid ingången får jag syn på blommor, växter av olika slag och jag glömmer varför jag har kommit in affären märker jag när jag står vid kassan med en körsbärsträd under armen, två stora Margariet blommor, en citronplanta, en clementinplanta, en olivplanta och en fulblommig Cytisus (en sort ginst).
Här kom lilla körsbärsträdet fick sin rätta plats på tomten så vi kan se det från arbetsrummet.
 
Även om det regnar så ska de in i jorden, åtminstone körsbärsträdet. Omedelbart tar jag på min gummistövlar, när vi har komit hem och med en spade i handen ger jag mig på den blöta jorden som snällt öppnar sin famn för körsbärsträdet.
Även margriet får sin behövsliga höga plats och pryder vår tomt i höga krukor.
 
Ginsten får den angenäma platsen vid ingången i min betongbla och välkomnar oss och alla de som kommer att hälsa på oss.
 
 

Pionrabatt

03.05.2015 19:24

En pionrabbat födds!

I oktober när vi flyttade in, hade jag med mig flera pioner som jag vill få ner i jorden med en gång. Jag delade några av de och det blev totalt 10 pioner som jag grävde ett hål och grävde rotknölarna under jorden. Nu stickar ut röda stjälkar från jorden som vittnar om deras övellevnad och livsvilja. Nu har jag under helgen lagt otaliga timmar på att gräva i gräsmattan där pionerna är grävda. Jag har rensat jord från gräset så mycket det går för att åteanvända jorden igen, blandat med hästgödsel och planterat andra blommor som ska komma avlösa varandra under våren och sommaren.

Så här såg uhuset ut när vi flyttade in. Jag ville ha en fin blommande rabatt vid altanen medan min partner ville ta bort träplankorna runtomkring altanen för att få det luftigt.

Träplankorna försvann snabbat och även mina planer på rabatt är lika fast.

 

Jag gräver och i takt med det lägger stenblock som en avgränsning.

Men snart kommer jag på att jag skulle kunna nyttja hela den sidan och göra det till en köksträdgård. Bäst att lägga markduk och göra några pallkragar att odla örter och kryddor i. Detta område är solig större delen av dagen och har även kvällssol. Det ligger också bra till, nära altanen för att snabbt komma ner för att skörda lite örtkryddor till maten. Toppen att det ligger mellan huset och växthuset också.

Mannakraft är alltd välkommen när man håller på med tungt tädgårdsarbete!

Och med lite hjälp går allting mycket bättre och snabbare.

De träplankor som i togs ner från balkongen spikade jag ihop till odlingslådor för att odla i.

 

Jag kommer på att jag ska plasta insidan av min pallkragar för att jorden och fukten inte ska skada trän.

Nu har jag planterat in vårlökar som jag haft i krukor i jorden och lisom funkia som fått sin plats mellan varje pion. 

Jag kan se fram för mig hur våren och sommaren nästa år kommer att se ut nästa år i denna rabatt, påskliljor och muscari på våren och sedan pioner som blommar i olika nyanser av röd och rosa på sina stjälkar medan funkia täcker marken som en grön-vit randig täcke. På ena hörent av den längan har jag planterat röd klätterros och i den andra längan bohusländks vilt kaprifol.

Första maj runda i min trädgård

01.05.2015 21:30

Det är 1:a maj och jag går en runda i min trädgård och spanar efter blommor.

Många planer för idag är smidade; gräva för en ny rabbat, spika ihop pallkragar, gräva och sätta potatisar mm.

Men jag måste första gå en runda och andas in luft och spana efter nykomlingar.

 

Kärleksört

Har även planterat gojibär buske idag

Klematis börjar också vakna till liv

Julrosen är i full blom än

Kungslilja är så vacker och saksifragahar fått knoppar och kommer snart att blomma

 

Våren är underbar med alla möjlga färger!

Glad första maj, vilken färg än du föredrar!

1:a maj är också sätta potatis i jorden dagen. Potatislandet har vänts, rensats på ogräs, blandads med gödsel och sätt potatisar av 4 olika sorter varav en som är tidig sort för att skörda till midsommar!

Potatisarna har förgrotts och fått knubbiga knölar.

Totalt 7 rader potatisar med 4 sorter fick komma ner i jorden.

Och därefter fick de vatten. Nu ska jag räkna veckor  och dagar innan jag kan skörda egna potäter för

Skörd till midsommar!

 

Odla smart

28.04.2015 20:00
Blommor och kökväxter kan mycket väl sås inomhus och växa i kruka.
Du som bor i lägenhet kan också odla och skörda egena grönsaker om du vill.
Jag sådde sockerärtor i krukor och de har redan börjat ge skörd.
 

 

 

Från min förraträdgård plockade jag med mig frön från blommor som jag hade planterat, så som Malva och dessa har jag också sått i krukor. Snart är det dags att palntera dessa utomhus i jorden.
Men man kan mycket njuta av de i krukor inomhus eller på balkonger. 

Till vänster sommar Malva och till höger är det Malva Moschata. Nu har de vuxit lite mer.

Malvan kommer att blomma så fint om någon månad.

 

Färgklick i april

25.04.2015 21:21

Den 1 oktober 2014 flyttade vi till huste vi bor i nu. Det var inte mycket blommor som vittnade om något trädgårdsarbete.

Jag ville ha en vår med vårlökar i trädgården som skulle blir som färgklickar, en fröja för ögat. Och det har jag fått nu.

Redan de första dagarna satta i trädgården innan jag hade hunnit komma i ordning inne i huset bara för att få ner mina vårlökar i jorden. Eftersom det inte fanns några rabatter utan allt var bara en stor gräsmatta var jag tvungen att gräva i dagarna i ände och rena jorden från ogräs tills jag kunde gräva ner lökarna.

 

Här har jag rensat ogräs och gjort en rabatt jag gräver ner lökar i.

 

Jag kan ser för mig hur det kommer att se ut när våren kommer.

Och här ovan ser det ut precis som jag har föreställt mig. Funkia, lavendel, akeleja kommer att överraska senare under sommaren.

Det var inte lätt att lägga tid på att gräva ogräs när massvis med porslin i köket och 100 tals kartonger med böcker väntade på att bli upppackade.

så här såg ut bredvid boden.

Och jag började gräva redan veckan innan flytten för att få ner blommor jag ville ha där.

Och så hr ser det ut idag! :)

Och den vackra ormhassel i trägården som jag har ärvt ser ut att vara i full fart just nu!

 

Nu efterhand känner jag mig glad för att jag la den tiden på grävande för varje dag glädjs jag åt dessa fina blommor och vårlökar som har kommit upp och är just den färgklick jag har önskat.

Besök på en hästgård

18.04.2015 16:52

Solstrålar värmer i nacken och på kinderna denna varma lördag i april. Det helt fantastisk vilken fin vår vi har börjat med. Det känns som det är under en lång tid vi har haft bra väder nu. Då hinner med vara ute och greja länge.

Mina potatisar som förgro, gror fint.

Den 1:e maj ska dem ner i jorden, för än kan det ibland bli frostnätter här vi bor. Men inför deras jordsättning vill jag att jorden ska vara fri från ogräs och gödslat fint. Det är varken billig eller lätt att hämta med sig gödsel eller jord från trädgårdshandel.

Nu när vi har grävt inför växthuset så finns det gott om jord som jag skulle själv kunna blanda med gödsel och använda både i i stor krukor eller i trädgården. För potatislandet behövs absolut andra volymer än det man köper på trädgårdshandel.

I närheten av där vi bor finns många hästgårdar. För någon vecka sedan stannade vi till och frågade om vi fick komma och hämta hästgödsel. Självklar fick vi det, det blev bara glad för att bli av med gödsel som samlas på högen.

Så fortsättningen på denna fina lördag fick bli gödselhämtning och förberedelse för potatislandet.

Hästen som har producerat gödseln

Och här nedan bakom boden lägger vi gödseln på en hög så vi kan använd av den när det behövs

När gödselhämtningen är klar är det lika bra att fortsätt i förberedandet.

Det här stället bakom boden är en ganska stora area som man kan odla,

och det ser ut att någon form av odling har man haft för länge sedan.

Dock var det ingen odling förra året, varför det har vuxit ganska mycket ogräs.

Området är stort, så man kan odla hur mycket man vill egentligen.

Men att rensa ogräs på ett så stort område är inte gjort på ett par dagar.

Så jag får ta det i etapper.

Jag bestämmer mig för att ta cirka 5-6 kvadratmeter idag som första steg för att kunna så lök.

 

Efter någon timmer ser det ut så här; fint rensad område som är klar för att sätta sättlök i.

Jag blandar gödsel samt en hink aska från vår braskamin eftersom aska är så näringsrik och tillför mineraler till jorden.

När allt är krattat och klar gör jag små hål i jorden där jag trycker in sättlöken. 

 

Jag markerar med pinnar runtomkring för att jag ska veta var jag har sått löken.

Efter detta arbete vill jag vila mig en stund i solen med en kopp kaffe latte och smörgås och frukt.

Sedan går jag min runda i trädgården och upptäcker ytterligare nya liv som kommer upp.

Här nedan kommer min stockros ut. Flera stockrosor på rad mot en väggfasad ger så vacker syn.

Jag delade stockrosen från förra huset odlingar och tog med mig några småttingar och planterade här.

Man ser att de är på god väg upp. Hoppas de ger blommor redan i år som förra året.

Tänk att växter kan ge så mycket glädje.

 

 

 

 

Planterar om pelargonia

12.04.2015 15:15

Morbacka pelargonier är ljuvligt fina! Nu är det dags för dem att utöka sina utrymmen.

Pelargonerna fick sin välbehövliga utrymme och verkade må bra trots överflyttningen.

 

När jag var i fart med att plantera så planterade jag även penséer och annat och ställde de altanen. Då var det lika bra att även ta ut utemöblerna och se till att de kom ut på altanen eftersom vi har fint väder nu.

Lika bra att fortsätta vara i farten. Ja då blev det deg i maksinen och ett snabbtbakad bröd focaccia blev klart.

Det doftar ljuvligt av brödbakningen och jag känner mig hungrig. Lika bra att äta en god men enkel lunch, focaccia fylld med sallad, tomat och mozzarella.

Vill du ha receptet på mitt bröd? Klicka här

Helgen fortsätter och mina fringrar känner för att ta i tyg och sy. Jag har en blus som jag ska se av en gammal skjorta.

Lika bra att ta vara på lusten! Nu ska symaskinen komma fram!

Gömda skatter

11.04.2015 22:55

Det har varit en underbar och effektiv lördag. Solen sken och det var 18 grader i skuggan, och varm ända till klockan åtta på kvällen, men en känsla av en skön sommarkväll.

Solen lockar en ut för att gräva i rabatter och jorden. Jag började med att klippa ner torra växter och grenar. sopade och rensade  trädgården av torra ogräs och torra löv. Då syns alla gömda skatter. Denna vecka och goddoftade doftviol uppenbarade sig under torra ogräs.

Underbar doftviol

Även en annan viol lyste upp vår uppgång mot altanen med sin sammetslena lilafärgade vackra blomblad.

När jag rensar rabatten så kommer många av växter som jag planterade i höstas upp och det tyder på att de har klarat sig väl. Här är livstecken från jättedaggkåpa som är på väg upp liksom akeleja, temyntan och borstnejlika som har tagit sig väl i den nya tomten.

Här är Akeleja som snart kommer att blomma sådan vackra vita blommor:

Och här nedan ser man livstecken i från den är den jättedaggkåpa som är på väg upp.

Jättedaggkåpa är så fräsch och vacker med sin ljusgröna färg

Här bilden ovan är temynta blomma från förra årets. Temynta doftar underbart och kan användas för att brygga te varför namnet temynta.

Här börjar temnyta komma upp och kommer snar att dofta gott i trädgården. Om du satsar på Temynta kommer du får att ha blommande växt länge under hela somaren och hösten och en växt som är lätt att föröka genom små skott.

Den här vackra borstnejlikan är också lätt att föröka, genom sidoskott. Här nedan ser du att även mina bortsnejlikor har klarat sig i den nya zonen och är på god väg

 

Jag älskar gullviva och jag tog med mig tv av mina gamla Gullvivor. Jag trodde att dessa inte hade klarat sig i denna zon. Men idag hittade ena som hade kommit upp fin med sina veckiga blad dock ej i blom än och gissa vad, den andra hade jag glömt kvar i ett hörn av den stora trädgården i en liten kruka. Den såg torr och dött ut. Jag tog ut den för att slänga den men jag såg att en fin skott från rotsystemet var på väg upp. Självfallet sparade jag den omedelbart och den ska in i jorden snart. Nu fick den ordentlig med vatten för att den ska klara sig.

Gullviva på väg upp som kan bli så vacker som denna bild nedan när den har blommat

Här ser man nya skott gulviva på från rotsystemte på väg upp

Sedan var det dags att såga ner de t¨å fula trädstubbar som gamla ägarna hade sågat av på en konstig höjd och gjorde vår uppfart ful, tyckte jag. Tur att det finns en expertis och en stark karl som kan fixa nästan allt. Efter en stund arbete blev uppfarten mycket bättre tyckte jag. I stället för ena trädstubben planterade jag löjtnants hjärta och svart-gula vivan. Och sedan ställde jag två krukor med blommor dr trästubbanarn funnits.     Nu ser det mycket mer inbjudande och öppen ut att köra på uppfarten.

Och så blir det lite trevligtare uppfart!

 

Efter att vi gav oss på trädstubben var det dags att ta en kamp mot humlen. En humle som hängde över vår trappuppgång vid altanen var överväxt. När vi flyttade in till huset hängde humlan på träpelare vid trappan. Men pelaren är borta nu, liksom virket som omgav altanen eftersom den gav en känsla av instängdhet. Därför har inte humlen någonstans att hänga sig nu när den är på väg. Jag planterade dessutom 3 stycken rosenbuskar nedanför den humlen med det samma när vi flyttande in och jag grävde en rabatt. Jag vet att humle är en seglivad växt och dess underjordiska rötter kan ta över allt annat som ska växa i närheten av den. Jag bestämde därför mig för att försöka ge mig på humlen och förinta den för att ersätta platsen med ytterligare en ros, en klätterros. Den kampen var inte så lätt. Jag fick hjälp av expertisten min "starka Adolf" (strak utan att äta spenat) som med sin mannakraft kunde ge sig på humlen. Projektet blev större än vi hade förväntat oss. Det visade sig att rötterna hade krupit under  altanen ch för att komma åt hela långa rotsystemte var vi tvungna att ta bort en del av stenar och trä nedanför altanen. Mycket kraft gick åt för att komma åt den långt nere spridda rötterna. Och till slut kunde vi hacka sönder roten för att ta ut den. En ny planta tfick a platsen i stället för humlen; en vacker röd kätterros som jag hoppas få se blomma redan i år.

Humlerötterna blev sönderhackade i fler delar. De tog vi med oss till vår granna som har biodling och kan väl ha nytta av humle då bina kan surra runt humlen. Nu får grannaen bi ha nytta av humlen och jag kan njuta av vackra rosenblommor!

Känner mig mycket nöjd med dagens aktiviteter. :)

Kvällsolen

09.04.2015 20:20

Det är härlig torsdagkväll och solen skiner än på vår himmel. Två koltraster sjunger i samstämning på toppen av en långa granar och gör oss extra glada i våra själar.

Platån för växthuset börjar få form. Medan det fylls med makadam och stenkross på platån för växthuset går jag omkring i trädgården och tar bilder på blommor och planerar i huvudet vilka blommor jag ska ha i mina nya rabatt.

Jag hade tagit med mig några lilablommoig Lungört med mig och palnterad på sluttningn mot dammen, vilken visar ha kommit fint upp.

Den vita scillan lyser upp den mörka jorden

Även den vita julrosen lyser ockås vår ingång till tomten

Sälgen är också i  full blomm. I området och i diken finns det gott och sälg i fall man vill ta med sig in till sin tomt, men jag har två sälg i krukor och jag är nöjd med dessa.

Jag har också köpt en del blommor för att plantera i krukor på altanen. Bland annat finns pensser bland dessa. Förra året blev 2 lådor med penseer mat till rådjuren första natten de köptes in, men det kommer nog inte blir så eftersom vår nya altan är ca 120 cm högre än marknivå till skillnade från förra året somvar bara 30 cm högre än marknivå och det underlättade för rådjuren att härja på altanen.

Dessa pensser kommer att vara skyddade på altanen och en fröjd för ögat.

Denna vackra annorlunda färgade blomma är en sort Viva. Jag älskar gulviva och hade flera sådant i förra trädgården.

Jag tog med mig två gulvivor till nya trädgården och planterade i trädgården, men har inte sett att ågot har dykt upp än. Det kan bero på att de har förlyttats eller för att vi ha en zon med högre grad än tidigare. Hur som helst hittade jag denna vackra blomman i går i en trädgårdhandel. Den heter Primula x polyantha  på latin eller Gold Lack på engelska.

Medan fåglarna kvittrar på trädtoppen och fiskarna simmar i dammen njuter jag av mina planterade lökar och växter. Min vackra lilfärgade kalla håller på växa och behöver snart komma ut på friland.

Snart kommer dessa skott att se ut så vacker som bilden nedan.

 

Och vil du veta namnet på denna kalla heter den

Zantedeschia 'Schwarzwalder'   

 

 

 

 

 

 

Ris på Iranskt vis för mina nya grannnar

06.04.2015 10:30

Middag för nya mnniskor man aldrigt umgåtts med är lite av en utmaning. Särskild om man vill göra ett gott intryck då man vet att det finns förväntningar på en.

Det är fortfarande påskhelg och vi har bjudit in våra nya garannar på middag för att bekanat med dem. Jag bestämmer mig för att inte endast erbjuda svenska påskmat som berukar bestå av ägg, sill och eventullet kyckling utan piffa upp den med ris på Iranskt vis då det bildas te-skorpa.

Teskorpan som kallas för Tag-Dig på persiska eller Kes-meg på mitt språk är resultatet av att man har lite olija i botten av kastrullen och riset steks i oljan i hög värme en liten stund.

Så här gör du:

Lägg riset i blöt en stund innan du ska koka den.

Häll riset i kokandet vatten i en gryta/kastrull, häll salt i kokvattnet.

Efter ca 5-6 minuter när känrnan av riset är fortfarande hård men på ytan känns något mjukt silar man riset.

Häll ca 2 msk olja i botten av kastrullen. Du kan ha lite gurkmeja eller saffran i botten om du vill ha risskorpan gyllen brun.

Häll över risen i kastrullen. Ca 1/2 dl vatten över riset och sedan lägga på kastrulllocket. Man brukar täcka locket med en duk för att duken ska suga åt sig ånga som bildas i stället för att dne ska rinner ner i riset.

Man höjer värmen på spisplattan initialt dels för att ångan ska komma upp och dels för att riset ska bilda skorpa i botten av kastrulen. Efter cirka 5-6 minuter sänker man värmen och låter riste blir färdig i sin ånga.

Om man vill kan man lägga potatisskivor  tunbröd i botten innan man häller riset i, vilket gör potatsien ännu godare. Så här kan den se ut:

Jag bestämde mig för enkelhetens skull att laga riset i en rikokare. Då jag börjar med att olja botten av riskokaren och sedan häller jag i både ris, vatten och salt och låter riskokaren själva sköta jobbet. Man kan sedan bara stjälpa upp hela riset som en kaka på fat eller man kan dela på riset och skorpan och servera de var för sig!

Här är ris med saffran och beriberi och granatäpplen strödda på!

Kyckling lagad i stekpåse, vilket gör att smaken bevaras väl!

Glass med bär

och melon och ananas!

Jag tror att mina grannar var nog nöjda med maten. Vad tror du?

 

Linfrö för magen eller i kruka

04.04.2015 15:50
Linfrö
Linfrö är frö från en växt som är mest känd för sin olja; linfröolja då man utvinner olja när man pressar frön eller för fröna så som de är eftersom dessa är tarmreglerande. Jag använder 1 msk linfrö på min frukostyoghurt varje dag i sällskap av en frukt.

Linne, den starka och tåliga tyget som man använder växtdelarna på lin och väver till tyg eller mattor. Man använde förr i tiden växtdelarna även för att göra starka rep av lin.

Min odlarnyfiken tog över här om dagen och jag funderade på om det gick att odla lin. Jag tog en tesked av linfön och hällde i en liten kruka och vattnade den och ställde den fram för ett fönster med dagsljus. Hör och häpna! Några dagar sedan var en liten grön matta på krukan.
Väldigt söta!
 
Jag blev förstås ännu mer nyfiken och letade och läst på massor av sidor om lin. Och när jag ser växtens form och de runda kapsel med fröna känner jag omedelbart denna växt från min barndom. Den växte vild i bushen och torra mark. Min mor kallade den för Yaw-shen. Kärt återseende och vetskapen om att jag odlar den i min kruka.
I måna hemsidor kallar Lin för en ört för sin mångfacitet. Självfallet kommer jag ha linväxten i kruka för skojs skull och för prydnad men eftersom den är så lättodlade ringer en klocka i mig att man skulle kunna odla mer av detta då man kan använda materialet för andra saker. Vem vet kanske startar jag linodling och väver lin-mattor i framtiden. Något att tänka på i fall jag kommer på tankar att byta karriär i framtiden.
 
Men just nu ser jag bara fram emot att se min lin att växa och ge glädje!
 

Växthuset växer i sin storlek

02.04.2015 15:15

Det är långfredag och solen lyser över mänskligheten och på jorden, underbart!

Ritningen på mitt växthus har reviderats och storleken växer till dryga 30 kvam i stället för 20 som var planerad.

Det är ett mycket rejäl växtus med tegelsten som bas för att vara stadigt och behålla solvärme samt med ordetnliga  reglar på taket som är mycket högre än förra växthuset. Vid ena sidan av växhuset ska med hjälp av tomma ölburkar kommer vi att bygga ett värmesystem, en sort solvärmare för att på kyliga men soliga dagar kan man fånga solvärmen och leda den in som värme till växtuset. Då slipper jag ha massor av  försådda småkrukor inne på våren. Utan allt kan komma direkt i växthuset eftersom solsystemet kommer att värma rummet.

Det blir tre gånger större än min förra växthus som var 11 kvm. Det finns mycket möjligheter för en sådan stort växthus.

Detta är min förra växthus på 11,2 kvm som man monterade själv ihop lösa delar.

 Vi har även funderat över om vi ska kunna värma växthuset under våren och hösten då nattfrost kan förekomma och kan skada sköra växterna. Tanken är att vi ska ha en speciell kamin som heter Rocket Stove som är extrm effektiv. I denna sortens kamin som man eldar ved håller värmen måmga måmga timmar genom lera eller betong som kaminen omfattas av. En liten bit ved räcker för att göra utrymmen arm eftersom den eldas upp mycket effktivare än vanlig kamin vars värme åker rakt upp till himlen.

 

I söndags köpte vi ca 900 st tegelstenar som ska lägga grunden för växthuset med det syfte att stenarna ska hålla värmen kvar i växthuset, så det förblir vram även på nätterna. Igår kom två lastabilar med grus och sättsand som ska läggas i marken som grund. Även markduk är införskaffats. Den strålande solen björd till att ta det första spadtaget av växthuset idag. 

Medan det grävdes för grunden till växthuset gick jag promenad i trädgårdem och inspekterade allt som har kommit upp.

Det finns hopp om vår och värme. Nästan allt som jag planterade förra året efter vår inflyttning börjar visa livstecken.

Påsklilja lyser upp med sin gula färg

Hyacint är en vacker vårblommor som är så underbara att ha både inne och ute

Primula vulgaris är en färgklick i den bruna jorden just nu

Blå Muscari eller pärl hyacints små lökar som jag gömde under jorden bjuder på vackra blåa knoppar överallt

 

Tomat, squash, pumpa, gukran med flera andra plantor fick komma ut idag för att få sola mitt på dagen då dte var nästan 15 grader ute

 

Även fiskarna  dammen njöt av solen. Det kryllar av små fiskar i dammen som simmar i stim. De är lättskrämda ch simmar i väg när man försöker komma nära eller när man matar de med bröd. Men de större fiskarna känner mer trtgghet och kan komma och äta bröd medan man står och ser på dem. Här nedan är det stor karp och guldfisk.

 

Simma Lungt!

 

 

Växthusens plats bestäms idag

28.03.2015 16:40

Fiskarna blir också glada av solig dag

Det är sista lördagen i mars och solen värmer gott idag. Idag var det en riktig härlig dag. 
Dammen som har varit djupfrys under vinter har smält och solvärmen på vattenytan har fått alla små fiskarna att komma upp till ytan. Det kryllar av olika vackra fiskar. Och jag som var orloig för att kylan skulle ta väck på fiskarna. Eftersom dammen är så djup som 4 meter i mitten fryser inte hela dammen mer än på ytan, så fiskarna kan leva fritt under vattnet. Frågan är hur de får syre i från?
Hur som helst, var en fantastisk överraskning idag, att se så många vackra fiksar simma!
 

 

En stor gammal rostig lykta med trasig botten fick ansiktslyfyning idag. Den har stått ute i regn och skur i åratal tydligen och fick sin törn. Men fick den en bra grund att stå på. Alla rost slipades bort. Liksom trän finslipades och glasrutorna tvättades. Sedan målade jag allt sammans vit och lyktan fick se fräschare ut. 
 
 
Narsism fick flyttade in i min stora betong fågelbad tillsammans med mossa och annat och gjorde sällskap den nya lyktan. Känner mig nöjd av dagens arbete.
 
 
Förutom fiskarna framträdande och ,ålning av lyktan har vi även bestämd platsen för min nya växthus. Efter mycket velande om vi skulle ha det fram för huset eller vid sidan i samma länga som garagen så bestämde vi idag att det ska vara på baksidan av huset, samma sida som vi har altanen och dammen, mot skogen.
Denna sida är solig hala dagen och får också en fin kvällssol.
Förelen är att man ser det både från vardagsrummet och arbetsrummet och man kan glädja sig flera gånger om; inte bara när man är inne i växthuset och grejer utan även när man är inne i huset.
 

Den slutgiltiga storleken 22,4 kvm är dubbel så stor som min förra växthus som var 11,4 kvm. 

Våren dröjer

27.03.2015 19:15
Några fantastiska soliga dagar som vi hade förra veckan gav riktig hopp om vår och värme.
Nu är kylan tillbaka som om vinter vill återta sin makt över jord och naturen igen.
All vårtecken med påskliljor och krukosar har avstannat i sin tillväxt. Det jag hittar idag i min trädgård är vita krukosar och julros som är min favorit.
Så jag njuter av det jag har än så länge och det är inte illa att ha julros. Julros är så fin, så!
 
 
 
 
 
 
Vad kan vara trevligare på en fredagkväll mer än en massor av tända ljus och blommor!
 

Förberedelse inför värmen

23.03.2015 19:00

Längtan till vår och värme är stort. Jag vill vara välförberedd när värmen slår till. Då vill jag har blommande trädgård över en natt. Då vämen kommer är det, för mig, för sent att börja så och låta gro. Om man ska vänta tills värmen slår ut och sedan börja odla blir både skörden av grönsaker sen och blommningen av plantor senareläggs. När värmen kommer vill jag vara full förberedd med blommande plantor som kan planteras direkt i jorden och åtnjutas av. Därför är det så väl små som stora krukor med olika blommor och växter placerade framför varje fönster i detta stor huset.

Mina planterade tomater börjar rdan få tomatplntas karaktäritiska form. Jag tror att jag kommer att få tidig skörd i år.

Här är en Dahlia som växer fint framför arbetsrums fönster!

Här är min vackra glalious som också växer fint. När den är i blom kommer den att se ut så här:

 

Arbtesrumsfönster är delvis täckta med krukor. Här är också dahlior på tillväxt!

Här växer lobelia långsamt med ganska tätt!

Här är en liten citrusväxt (till vänster). Jag är inte säker p om den är citron eller en clementin för jag har satt frö av båda sorterna men det ska blir överraskning om några år när denna lilla växten börja ge skörd.

I krukan i mitten har jag sått en speciel sort gran med mycket lustiga långa barr. En kotte tog jag med mig i från Teneriffa när vi var där i januari i år. Kom hem och strödde frön i små krukor och just nu växter massor av små lustiga babygranar hemma.

Krukan till höger är en stickling av en engelsk pelargon.

 

Här inne växer jus nu 3 sorters sallader; Frise sallad, ruccola och isbergssallad.

i de större krukorna till vänster är det två sorters pumpa, en sort som jag smuglat in frön från Iran och den andra butternet pumpa.

Krassa, lejongap, malva, akeleja och vita lejoninna växer också här.

Ytterligare dalior av olika slag ch färger!

Pannrummet som är varmt och tillräckligt stort för att jag ska kunna använda det som planteringsrum!

Vissa av växterna kommer upp med en gång medan andra tar tid på sig och tittar blygsamt upp från krukans jord. Jag är som ett åtåligt barn som går och tittar p dem varje dag med uppmuntrande ord till dem att de är välkomna till livet och våren, full övertygad om att de hör och förstår min kärlek.

 

 Potatissorter jag vill odla är köpta idag och har lagt dem prdyliga i äggkartonger och ställt fram för ett fönster i rum som är ca 15-16 grader för att förgro dem. De har 5 veckor på sig att grå och bilda små knubbiga skott till den 1 Maj då jag sätta dem i jord.

Den här vackra potatisen med roliga fläckar heter Apache.

Den har smörig och söt smak med inslag av grön sparris och passar utmärkt för ungsstekning eller kokning.

De här söta potatisarna som ser ut som små troll heter Amandein.

Amandein är en riktig delikatess potatis som många krögare använder då den är en gourmet potatis. Den är också tidig med tunn skal. Kommer säkert kunna skörda den till midsommar!

Här är King Edward som är mjölig och passar toppen för mos. Det är den potatisen som går åt mycket hemma hos oss.

Här är Astrix som är en bra vinterpotatis. Både Astrix och King Edwae hoppas jag kunna förvara väl i min kalla bastu som använd som förråd under höst och vinter nästa år.

Nu finns potatisar i ljust läge för att kunna förgro dem innan de hanar under jorden för att rota sig! 

 

 

Moder jord vaknar

07.03.2015 20:00
Fader himmel öppnar sin himmelrike och moder jord öppnar sin famn för det!

Igår var det strålande vacker dag. När jag kom hem från jobbet var dte redan kl närmare kl 5 på eftermiddag men det var ljust och kvällssolen gav hopp om en vacker helg. Jag kunde vänta tills p lördag (idag) tänkte jag. Men det vackra vädret lockade mig och drog mit ut. En del buskar hade fällts ner av stormen så härjade i januari och grenar som hade brutits och låg på marken. N"ej, jag behöver inte vänta till imogron" tänkte jag. Imorgon är en annan dag. Jag klippte ner grenaran och klippte också till azalea buskar. Rensade runt azaleabuskarna rötter från löv och gräs.

Jorden sprängs av den växtkraft som finns i växter!

 

Här är det rysk blå stjärns som hålle rpå att vakna till liv!

Då tänkte jag att dte kanske är alldeles för tidigt för att rena i trädgården nu när nattkylen kan komma under minusgrader, i fall växterna skullebehöva det som skydd än. Då kom jag tänka på att det r novruz om två veckor. Alltså vårdagjämning.

Dagran blir längre och länge, snart är det lika lång ljusa timmar som mörka timmar, det kallas för vårdagjämning. I det persiska och turkiska kulturen är det då våren kommer. Det brukar falla på 20.e eller 21:e mars. I år, 2015 infaller det kl 23.45 den 20 mars. Och därefter kan det gå fort för växter att växa och fåglar att häcka. I trädgården är en del på väg att titta upp ur jorden mot solljuset.

Här är min älsklingsblomma pion som håller på att titta upp. Välkommen upp till nytt år! Bilder från mina pioner från gågna året ger hopp om att jag återigen kommer att kunna sniffa på den underbar doften av pioner även i år. 

Och här är en annan pion med ljusros blommor som doftar nderbart!

 

Så jag tog vara på dagen och planterade blomknölar och rötter som jag förvarat kallt men frostfritt under vintern; knölbegonia, en sorts lilja med lila färgad blommor samt en annan lök som ger vackra vita blommor.

Knölbegonian som är en magnefika blomma som är riktig bördig och blommar hela sommaren i genom ända till september -oktober. Jag fick knölbegonia av svärmor för några år sedan och sedan dess har vårdat den. Knölen/roten ska tas upp innan första frosten, jorden runtomkring den renas bort och förvaras frostfritt under vintern. Under februari mars kan man ta ut knölen och åter väcka den igen. Den kan dock inte tas ut förrän april-maj då det kan vara frostfria nätter.

Jag drömmer mig tillbak då jag hade altaen fullt av blommor och vill gärna se fram för mig hur min nya altan kan se ut med massvis blommor!

 

En annan blomma jag försökte väcka liv i den idag vet jag ens namnet på, men jag kallar den för

" Vita lejoninnan".

Kanske för att den är magistetisk och ser ut som kejsarkrona och att det inte kommer så många blommor på den utan de få blommor som den har varar länge däremot länge, så som en kejsare som härskar över sitt rike över en period. Kan du namnet på den får du gärna berätta det för mig.

Och till sist den vackra och skön liljan med lila färgade blommor som jag fick av en vän som har köpt löken i Holland.

Nu kan jag ta emot våren välförberedd!

 

Lilla söta sockerärta!

26.02.2015 21:26

Och den växer!

De är sådda för 12 dagar sedan, och de började tittade upp ur jorden redan på dag 3. Nu har det gått ytterligare en vecka sedan jag lade bilder på de söta sockerärotrna. Nu har jag planterat om dem i krukor med pinnar runtomkirng så de klan klänga och slingra sig på. Visst är det söta!
De finns fortfarande i pannrummet som är varmt och jag har lampan på 12 timmar av 24. Resten av tiden kan de vila tycker jag, så som naturlig dygn. Lamporna är av den våglängd som är som dagsljus.
Bild förra veckan
Bild idag 26/2
 
Även tomaterna, luktärtorna  och gurkan har växt mycket. Även om det är dagsljus våglängd i rummet skulle kännas bra att ta ut växterna till riktiga dagljus utohus, men dte är alltför kallt just nu. Jag måste nog vänta i minst två månader till. Jag tror att jag hinner att skörda mina sockerärtor tills dess och hinner plantera en ny omgång, men tomaterna kommer att kunna komma ut till dagsljus i maj månad och kanske också börja ge skörd!
 
Bild tagen förra veckan
Bild tagen idag
Nu när februari närmar sitt slutet känner mig våren i luften. Dagarna är längre och man hör fåglarna kvittra.
Otåligt tittar jag på rabtten för att se om det finns vårteckan än.
Vårlökar jag planterade i höstas håller på att komma upp. Det kommer att blir jätte fint när krukosar och påskiljor slår ut och lyser upp rabatten. Och jag längtar!
 
 

Fröknäcke

21.02.2015 16:00
Det är lördag och jag väntar kärt besök i kväll. När det kommer en person på besök som ligger varmt om ens hjärta så vill jag bjuda på något extra. Till kvällens middag ska det vara nybakad bröd, kakor och fröig snacksknäcke. Vem säger att mat inte är kärlek? Jag brukar själv predika att man inte ska trösta barn med mat och att kärlek är kärlek och inte mat, men ändå står jag här i mitt kök och vill att det ska vara välkomnande och inbjudande att komma hem till mig med doften av nybakad.
Dessa fröknäcke har låg GI. De är glutenfria och kan sparas länge. Massor av fröer som ger tuggmotstånd och är gott med en bit hård ost eller mjukost på. Det bästa med den är att den är så lättbakad.  Vill du baka något som inte kräver att man tar i deg och blir kladdig om fingrarna så passar detta recept dig!
 
Man blandar alla ingredienserna och kavlar direkt. Jag brukat lägga en plastfolie på degen och kavlar, för då slipper jag kladda även kaveln och det går mycket smidigt.

Fröknäcke

Det här behöver du:
 
2 dl blandade fröer till exempel solroskärnor, linfrön, sesamfrön och pumpafrön
2 ½ dl majsmjöl eller 1,25 dl bovetemjöl + 1,25 dl havremjöl
 (eller 2 dl mandelmjöl + 1/2 dl potatismjöl i mitt recept)
3 msk rapsolja
1 ½ dl vatten
2 krm salt att ha i degen eller flingsalt att strö ovanpå

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser utom vattnet i en bunke. Koka upp vattnet och slå det över ingredienserna. Rör ihop till en deg och låt svalna lite. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut degen tunt över hela plåten. Jag lägger platsfolie ovanför degen när jag kavlar då det blir lättbakad utan att kladda. Skåra med kniv så att det blir bitar som blir lätta att bryta.
Grädda 150 grader i cirka 60 minuter, använd varmluftsfunktion.

 

 

 
 

Det är ett mirakel

19.02.2015 22:47

Varje liv som växer är ett mirakel

När jag var barn bodde jag perioder hos mina morföräldrar. Min morfar som var en fantastisk fin människa var också andlig. Hon kunde se på naturen och runtomkring sig själv och säga " se på det liv som växer" syftat på en blomma, växt eller en nagel på fingret och säga " det är ett mirakel".

Varje gång jag sätter en1-2 milimeter storlek frö i jorden och häller lite vatten på den och ser efter några dagar att det börjar växa ett liv ur den tappar jag andan."DEt är ett mirakel tänker jag i samma bana som min morfar tyckte då. Kanske är dte så att när man är yngre så tar man allt på jorden som givet, men med åldern beundras av skapelsen och livets mysterium.

Det var i lördags satt jag några fröer i jorden och redan har ett liv ur det lilla frön väcks till liv och grönsakan har sträkt på sig ur jorden.

Det är ett mirakel.

Jag planterade 4 sorters tomater (gula köksbärstomater, stora kvisttomater, små köksbärstomater samt plommontomater), penseér, gurka, luktärt, sockerärt och papprika. De här små liven som ni ser på bilderna nedan är sockerärtor. Snart behöver jag flytta upp dem i egna krukor och ha en pinne eller lina att bilda upp dem på för att klättra. Och så har jag så hängande sockerärtor ganska snart efter att de har blommat.

Hur kan ett liv ha sparats i en liten frö som bara kan väckas till liv på någon dag genom att hälla lite vatten över dem? Även om man förstår med intelektet att DNA bär på alla arvsmassan på hur växt och djur ska bli så är det ändå svårt att förstå riktigt eller låta bli att beundras av det.

Men men jag behöver bara njuta av det och ge dem några kärleksfulla ord varje dag. Vem vet kanske är det de kärleksfulla orden som har väckt liv i dem! ;)

 

 

Söndagsbrunch

15.02.2015 18:30

Söndagsbak

Idag hade jag två goda vänninor på besök på brunch. Härligt att få besök. Jag känner mig så levande och förväntansfull.

Självklar ville jag bjuda på något nybakad. Vad kan vara trevligare än doften av nybakat bröd för gäster? Valet blev tekaka; saftigt god

och enkelt att baka! Och tro mig smakade riktigt gott!

Man kan göra tekakan lite nyttigare med mer fibrer. Jag valde lika mycket rågsikt som vetemjöl samt havrekli och pysiliumfrö.

 

 

Exotiska tomater

14.02.2015 18:40

Mina tomatsorter

Förra året hade jag 9 olika tomatsorter som jag planterade. Varje tomt var bärare av massvis med kärnor. Ett par tomater av varje sort blev donatorer för kommande tomatgeneratiner. De klämdes på kärnor och torkade för att spara på fröna. Idag hamnade mina tomatfröer i jord och vilar i den varma gjorde i det varma förrådet med fullspekturmljus som lyser på dem.

 

Snart kommer nytt små gröna liv att växa i krukorna.

 

Februari ger hopp

12.02.2015 21:00

Det händer någonting händer i februarimånad. Det har varit några vackra dagar då solen har tittat fram och gett hopp om våren. Solen ger svag värme och fåglarna börjar kvittra vårsånger. På eftermiddagarna när jag åker från jobbet vittnar himmlen om att dagarna blir längre och det blir ljusare för varje dag. En sort härlig förväntan av våren i luften. Det kittlar i fingran att börja så igen.  Väl hemma efter jobbet vittnar vädret om annat än i Göteborg. Snön ligger kvar än på marken och är tidigt att börja gräva i jorden. Men man kan odla inomhus om man inte kan plantera ute. Jag har letat fram mina tomatfröer och andra fröer som jag har samlat förra året från mina skörd. I ett förrådsutrymme där vi har det varmt har jag hängt lysrör med fullspektrum ljus som har samma våglängd som dagsljus. Syftet är att det ska ge dagsljus åt plantor som jag förökar eller fröer jag sår. Såjord är införskaffat, så det är snart dags att så mina grönsaker och blommor.

Igår på en lunchpromenad fångade jag denna bild på snödroppar som ge hopp och glädje! Våren är snart här!

Baksidan av semesterglädje

16.01.2015 20:40

Sol vind och vatten ...

Är hemkommen alldeles nyligen efter en veckas underbara vistelse i Teneriffa!

Ön som tillhör ögrupen Canarie öarna tillhörande spanien ligger utanför Afrikas norvästra kust.

Vädret var underbart, 25 grader, alltså som en fin och lagom varm svenska sommarväder.

Vistelse innebar både god mat och dryck, sol och bad samt en del promenader vid stranden. Med hyrbil kunde vi åka runt i ön.

 

 

Slingraande vägar genom bergen med fantastiska utsikt över byn Masca!

 

Till sevärdheterna på kan man räkna vulkanen Teide och det vulkanska landskapet som var väldigt speciellt.

Längst kusen ändra landskapet former och färger. Det är ganka torrt  i södra delen av Teneriffa; där vi bodde på Playa De Las Americas, medan det är täta skogar och buskage i norra delen. Liksom det är platt i södra medan det reser höga klippor och berg som rauker i norr och nordvästra och nordöstra delarna av ön. Trots att ön är så litet att det är möjligt om man vill ta hela ön under ett dygn så är det variation av landskap på den lilla ytan.

Vi tog morgonpromenader varje dag längst stranden och någon morgon tog vi oss upp till en litet bergstopp, så lite har vi rört oss.

Liksom på kvällen tog vi promenader längst strandrestauranger som glimmade av belysningar förbi personer som stod vill locka in rsturanggäster.

Men bortsedd dessa promenader är det nog lite hälso-onyttig med semestervistelser för de flesta. Det behöver förstå inte vara så men många ligger från morgon till eftermiddag på hotellets- eller strandens solstolar och solar. Man ser att folk äter glass och dricker läsk eller öl pga av värme för att läska sig eller för att få semesterkänsla.

Nu är jag dietist i yrket och har kunskaper och medvetenhet men lockas kan man ändå bli att smaka på något gott.

Mitt val pav mat å restuatnger var fisk varje kväll. Dels för att jag älskar fisk och dels för att jag vet att det är nyttigt och gott.

Men en sangrea på kvällen eller en Irish Coffee är nog inte lika nyttiga som fisk men något som jag ville ha som ett semesterminne.

Men om man inte gör medvetna val på semetser kan vikten lätt gå upp av all feta grädde och glass och man kan hamna på andra vanor! 

Val av dryck som vuxna och barn gör!

Här är en kaloribomb som man lätt kan få i sig!

 

 

Ytterligare en kaloribom, Irish Coffe med massvis med grädde på!

Och en elegant upplagd fiskrätt!

Smaklig måltid!

Gott Nytt År

02.01.2015 21:41

Gott Nytt År 2015

Önskar er alla Ett Gott Nytt År!
Visst innebär nyårsdafton god mat i glada vänner lag!  Men i år var vi själva på nyårafton men där emot hade vi våra vänner på nyårsdagen som var sååååå trveliggggt!
Men god mat hade vi bägga dagarna!
Förrätt med räksallad
Huvudrätt med stekt (marinerad) kyckling  och
Efterrätt var chokladmousse
Chokladmousse 4 portioner:
 
 
 
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • 100 g mörk choklad
  • Gör så här:
 

Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Fördela moussen i portionskoppar. Låt moussen stelna i kylen minst en timme. Dekorera med hallon (eller andra bär som du gillar) och kokosflingor (eller hackade nötter, m man föredrar det).

Gott Nytt År!

 
 
 

Jag bor i Narnia

29.12.2014 20:50

Narnia

Det så vacker som i sagan om Narnia här vi bor just nu. Det är så fint med snön på träden och buskarna att jag önskar att snön inte ska smälta eller trampas på vägarna. Visst kommer jag att tröttna på det skulle jämt vara snö här, men för ögonblicket tycker jag att det är så fantastisk vacker på landet mitt i skogen med snö. Vädret är visst kallare och friskadre än i Göteborg och det kännas bara bra!

Önskar att i år ska det bir ett riktigt fin vinter rikligt med snö!

 

 

 

 

God fortsättning...

26.12.2014 21:40

Fortsättningen är god ...

Det är annandag jul och solen har lyst över oss idag. Det är kyligt och frostig men vacker när isen glänser under solsken.

 Det är underbart med ledighet och få möjlighet att sova ut på morgonen och äta frukost i lugn och ro. Dagens strålande sol lockade för att ta mig ut på en uppfriskande promenad och det gav möjligheter att upptäcka nya promenadstigar.

Skogen är trollskt!

Solen lyser stark och ge långa skuggor!

Mitt i skogen ser vi en liten stuga som ser sagolik ut!

Hemma vilar 3 små kungliga grodorna i frosten och påminner mig om 3 vise män i sagen om Jesus!

Äppelöl inför jul

17.12.2014 21:32

Äppelöl

Det är bara en vecka kvar till jul. Det ska vara gott att ha egen dryck till julmaten i stället för julmust. Ikväll satte jag en sats äppelöl och det är så enkelt att göra och det tar en vecka att blir klar.
 
Ingredienser:

4 kg äpplen
10 l vatten
cirka 2 hg socker

50 g jäst

Gör så här:

Tvätta äpplena och skär dem i bitar. Använd både skal och kärnor.

Koka upp vattnet och häll det över äpplena. Låt dem stå och svalna och ställ dem sedan att dra på sval plats i 3 dygn.

Sila bort äpelbitarna ifrån saften och koka upp den med sockret i 5 min. Skumma väl. Låt saften bli ljummen och blanda sedan i den upplösta jästen.

Låt detta jäsa i 3 dagar, skumma väl och tappa upp på buteljer. Stoppa i 4 - 5 russin i varje flaska så mousserar det litet.

Färdigt att dricka efter 1 vecka.

Smaklig måltid och God Jul!

Granola

07.12.2014 17:37

Mumslig hemgjord müsli

Vill du veta vad det finns i den musli som du äter till frukosten, gör du den själv!. Här kommer recept på en underbar granola som är en sort müsli! Många klagar på att de flesta av yoghurt och filmjölk sorterna är sötade. Till denna goda granola  kan du välja natuell yoghurt eller fil eftersom det finns så mycket samker i granolan. Den är låg GI på rund av nötter och havreflingor. Man kan välja vilka torkade frukter som helst. Jag valde torkade äpplen, mango och kiwi.

 

Ingredienser

  • 5 dl havregryn
  • 1 dl kokosflingor eller riven kokos
  • 1 dl sötmandel (eller andra nötter som cashew- och paranötter)
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl dinkelflingor
  • 1-2 dl honung
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl linfrön
  • 2 dl torkade frukt efter egen smak (fikon, dadlar, aprikos, äpplen, russin, tranbär)

Sätt ugnen på 175°C. Hacka nötterna grovt. Blanda havregryn, kokos och nötter i en bunke. Rör ihop äppeljuice, honung och kanel i en skål. Ringla över havregrynsblandningen och blanda väl. Fördela detta på en bakpappersklädd plåt. Tillaga mitt i ugnen 15–20 minuter. Ta ut plåten och rör om efter halva tiden. Låt svalna.

Rör ner torkade frukten och linfrön. Förvara i en burk med tättslutande lock.

 

 

Vårlök planteras

23.11.2014 20:00

Tulpaner och annat till våren...

Tack och Lov, så äntligen har det varit uppehåll efter nästan två månaders konstant regnande! Jag har inte kunnat gräva sedan vi har flyttat till Stenkulla för att et har bara regnat och jorden varit lerigt
Men denna helg verkar himlen stoppa i sitt flöde av vatten och jag fick passa på att gräva och plantera tulpanlökar, blå muscari, narcis, krokusar och påskliljor. Så skönt att veta att dessa fins blommor kommer att lysa i min trädgård till våren.
Då dessa är bara tidig vår blommor har jag också planterat både rosor och lavendel som kan pryda när vårlökar har slocknat.

 

Tårtfat

12.11.2014 17:40

Fixa egen tårtfat

Gillar du pyssla? Vill du ha lite pyssel inför julen? Du kan fixa egen tårtfat/kakfat på ett mycket enkelt sätt, som du kan servera dina fina bakelser eller julknäcke på. Ta vara på dina fina tallrikar som dammar i skåpen eller köp några fina på second hand för en billig peng. Det är kul! Du kan göra, en, två eller tre våningar, vilket du gillar. Det du behöver är tallrikar och glas eller annat som tallrikarna kan staplas på. Epoxylim ( två limtuber som man blandar själv) behöver man för att limma.

Om man vill kan man använda den som fuktfat också.

Titta gärna efter lite annorlunda fina fat på secondhand ställen för att ge fat retrokänsla.

 

Kvittenmarmelad

23.10.2014 21:05

 

Kvittenmarmelad á la Safoureh

Skala, kärna ur och tärna 3 stora kvittenfrukter. Lägg frukten i en kastrull och häll över vatten så att vattnet precis täcker frukten. Tillsätt 5 dl socker och låt den koka på svag värme 1,5-2 timmar tills den marmeladen gått från gul till vacker röd.

 

Om man vill kan man tillsätta1 tsk hela kardemummakärnor medan man kokar marmeladen. Jag brukar ta kärnorna i en tesil för att sedan kunna ta lätt bort. Pressa i 1 msk citron och låt sjuda på låg värme i ytterligare 5 min. Häll upp i en väl rengjord burk. Förvara svalt.

Gott på scones eller med brie ost och kex.

Höstens goda soppa

18.10.2014 13:36

Något värmande och gott på höstkvällar

Så här tid på året när det är kallt och ruggigt brukar jag dricka myclet te på kvällar är det gott att ha en god och varm soppa som kvällsmat som både mättar magen och hjälper till att man hålla mig varm. På hösten när det är gott om grönsaker kan man njuta av dessa nyskördade gosaker som kryllar av vitaminer och mineraler för mänsklighetens som behöver dess inför vinters kyla och förkylningstider.

Idag ska jag laga stor stas morot och pumpsoppa med ingefära och chili. Man kan krydda sin soppa hur man vill eller med vilka kryddor man själv gillar. Om man vill göra soppan som förrätt till en festliga måltid kan man absolut ha 1 dl vitt vin i den, men jag vljer göra det utan vin.       Det man behöver är en handmix eller blender för att mixa grönsakerna fint.

Pumpa och morotssoppa  6 portioner

  • 200 g morötter, skurna i bitar
  • 200 g pumpa, skuren i bitar
  • salt
  • 1/2 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 2 msk margarin/olja/ smör
  • 1/2 kyckingbuljongtärning, smulad
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde (eller mjölk)
  • 1/2 tsk chilipeppar
  • svartpeppar
  • ca 20 g riven färsk ingefära
  • Gör så här:
  • Koka morot och pumpa mjuka i lättsaltat vatten.
  • Fräs löks och vitlök i margarin, smör eller olja.
  • Mixa morot och pumpa med lök och vitlök.
  • Blanda tärning, vatten. Häll den i mixen tillsammans med grädde och 1 matskedar margarin eller smör.
  • Smaka av med chilipeppar, salt, svartpeppar och ingefära. Hetta upp och toppa med rostade pumpa eller solrosfrön eller hackade persilja.

 

 

 

Adopterat två flickor

14.09.2014 16:00

Mina nya flickor!

Jag har adopterat två flickor; Viktoria och Aroma!
Nu när jag har 0,7 hektar tomt så finns det gott om plats för fler som kan bo hos mig och att få fler flickor har varit min dröm länge. Så nu har jag har hämtat mina fina goa boende hos mig Viktoria plommon och Aroma äpple.
Aroma är ett tåligt sort äpple som triva på de flesta zoner och nu när jag flyttar lite inåt i landet så är dett bra att ha växter som tål mera kyla. Men när det gäller Viktoria så klarar den zon 1-3 medan Bollebygd befinner sig i zon 4. Men jag tror att Viktoria som är den valigaste plommonsort i svenska trädgårdar kommer att klara sig galant även i min trädgård, åtminstone av min egen omsorgs värme.
 
Här ska de följa med mig hem!
 
Här sitter jag och gräver i jorden. Både stenpartiväxter som saxifraga och flox samt sommarväxter som alunrot, temynta och höstväxter so aster och höstflox.  
Nästa år så här års kommer det här delen att vara blomstrande del av tomten!
 
Och det har varit en fantastick vacker dag med solen som skiner och ge ljus åt tillvaro!
 

Första steget till nästa trädgård

07.09.2014 21:40

Nu börjar det!

Idag har första steget i det nya husets trädgård startat. Huset och trädgråden är så så stor att det är svårt att se var man jag ska börja.

Här kommer jag med bilen och last till vårt nya husträdgård.

Här lastar jag också egna trädgårdssaker.

Och här tittar jag på det stora ytan med möjligheter för mycket!

Och funderar på att att börja jobba med en lite mindre område att anlägga trädgården, i stället för det stora gigantiska.

Ja, nu kan jobbet börja! :)

Tomatskörden fortsätter

05.09.2014 12:30

Tomatskörd

Tomatskörden fortsätter och det blir klar för mig att det var flera sorter än jag trodde som jag har sått. Det är så underbart att bara plocka några små tomater och stoppa dem rakt i munnen, så söta och smakfulla som helst.

Jag vet inte om det är lätt att odla tomater, eftersom jag får så fin skörd. Men jag vill nog tro att min kärlek till mina växter som gör att de växer och ger skörd tillbaka!

 

Skördetid

01.09.2014 19:53

Ta vara på nyskördade frukt och grönsaker så

 

Tvätta miljövänligt

31.08.2014 19:47

Naturlig tvål

Har kommit på ett bra sätt att tvätta kläder samt diska utan att släppa ut massvis med kemikalier. En naturliga tvål man har använt sedan 100 tals år tillbaka som är bestr av helt naturliga ämnen utan innehåll av fosfater och nitarater som orsakar miljöförsurningar mm.
För två veckor sedan kom jag hem efter 12 dagars vistelse i hemlandet Iran. Där köpte jag en brun två som jag har sett sedan barnaåren. Denna två görs av ister, matolja och lut och ingenting annat. Den har sin natuliga färg, dvs utan färgämne och har ingen doftämne heller.
 
Vi har nu testat tvålen fler gånger och det ger strålande resultat. Detta innebär slutet av inköp av kemiska tvättmedel för vår del. Den är inte bara naturlig, utan så billig som nästan gratis för plånbken.
Denna gamla sortens tvål blev bortglömd efter intrång av nya tvålar och tillverkning av tvättmedlar som gjorde reklam otaliga gånger varje dag  på TV och radio.
För min del kändes det en värdefull fynd när jag hittade sådana billiga och gamldags tvålar som endast de som har ekonomisk svårt köper. De rikare köper dem nyare med kemisk doftämnen i.
 
Som ni ser nedan så har jag endast rivit tvålen med rivjärn. Doserat som vanlig tvättmedel, dock räcker med endast 1/3-1/2 del av den mängden tvättmedel du använder vanligtvis för den är mycket mer effektivare och skummar fint.
Du kan också hälla rivna tvålen direkt inne i tvättmaskinen tilsammans med kläder du ska tvätta.
 

Tomatskörd

30.08.2014 10:07

Tomater av många sorter

Tomaterna växer i växthuset och jag skördar nästan varje dag. Efter 10 dagars då jag har varit bortrest blev en bra skörd.

Tomater kräver mycket näring, regelbundet vattning och sol & värme. Nu har det varit lite mindre av den sistnämnda. Tomater kräver värme minst över 14 grader. Men nu är tempraturen på kvällar och nätter har varit nere på ca 9 grader. Fördelen med växthus är att stenar som jag har på golvet suger åt sig värmen under dagen och behåller den under lång tid. Då finns stor chans att värmen inne i växthus är flera grader högre än utomhus, även på nätterna. Om man har tomater utomhus och tomaterna inte får den värmen är det risk att de små omogona gröna tomaterna inte blir röda eller växer till mer utan avstannar i sin utveckling.

Men här får ni bra utbud av tomater; gula, röda, röd-gula, röd-gröna plommontomater, minitomater, stora kvisttomater mm.

Jag äter inte bara med munnen och smaken utan även med ögat!

 

 

Home sweet home

04.08.2014 22:41

Längtan

I morgon kommer jag att resa bort för 12 dagar. Men jag längtar hem redan innan jag har rest i väg. Hmm! Kan dte vara möjligt tänker jag!
 
Jag bor på ett sådant fantatsisk ställe som är både lugn samtisigt som det är fullt av olika fågelareter och djur. Att öppna vardagsrumsdörren på morgonen mot altanen och låta naturen utanför blir ett med rummet är helt enastående.
Jag gör mina morgonsträckningar, meditation och njuter av tystnaden! Så det kanske inte är konstigt att innerst inne vet jag att jag kommer att sakna mitt eget spa-ställe. Bor man som jag gör intill skogen med tysnaden värvad med fågelkvitter känner man inte att man behöver resa bort. Och denna sommaren har varit fantastiskt sommar, även om vi en hel del tillbringat inne med air kondition på mitt på dagen.
Jag känner mig lycklig lottad att bo så fint och ännu mer att kunna njuta av livets vardagliga saker.
Andra åker utomlands eller på andra aktiviteter för att komma bort hemifrån, men jag har utvecklat en go känsla av hemmamys som fyller mig med kraft att vara hemma och ta dte lungt. Kanske är det tecken på att jag hålle rpå att åldras. Jag kan förstå innebörden av "Mitt hem, min borg".
Ja, särskild om det ligger intill skog och fin natur!
 Jag vill tacka naturen som gett mig roet!
 

ROSORNAS TID

31.07.2014 20:24

ROSOR

Just nu i månadsskifte juli- augusti är det mina rosor som tar plats och glänser i rosafärgs tecken. Man kan säga att namnet rosor passar bokstavligt här.
Jag kan inte namnet på dessa rosor men jag tycker att ena är finare än den andre.
Funderar också på att nästa år när de blommar så är dte någon annan än jag som kommer att lukta på dem och ta bilder på dem.
Jag kommer kanske ta med mig något av dessa eller kommer att köpa egna nya rosor att gldäja mig åt.
Jag är i alla fall tacksam för den glädje som dessa kan ge mig här och nu!
För livet är ju bara här och nu, eller hur?
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommarevärme

26.07.2014 12:40

Medhavsvärme

Iår har sommaren varit någon helt annat än vad jag minns någonsin, konstant varmt.
Man brukar alltid klaga på att sommaren är kort och det mesta reganr bort, men just nu önskar jag lite regn för alla blommor och växter som törstar efter lite regn.
Det gör att jag måste vattna varje dag den torra trädgården och törstande växterna. På vissa ställen är jordytan så lite pga. berget som ligger under den att vatten inte kan gå djupt in och därmed avdunstas fortare och behöver tätare bevattning. Växthusets bevattningssystem var suveränt då det vattans automatisk två gånger varje dag.
Vi stänger oss inne på dagarna för det mesta och har luftkonditioneringen på.
 
En för del med värme är därmeot den rikedom av insekter och polinerare som surrar runt alla blommor. Det är full av humle, getingar och fjärliar av olisk slag.
 
Lavendeln vuxit fin och lockar till sig massvis med fjärligar! Det känns som medhevasländernas klimat och landskap med blommande lavendel som sprider sin underbar doft när man duchar den med vatten!

 

Visste ni att god doft och fin vy har en lugnande effekt på kropp och själ?
Varför ska jag annars tillbringa timmar bland blommor och bi?
 
 

Vårt nya hus

25.07.2014 17:26

Home sweet home!

Vårt nuvarande hus är nu sålt. Man kan säga att vi förvaltar det för någon annan som äger det nu och vårt nya hus förvaltas av de gamla ägarna. 
Trots att dte INTE var min idé att sälja vårt hus så är jag ganska otålig för att flytta in till vårt nya hus.
 Så idag har vi varit och besökt vårt nya hus och tagit några bilder.
 
Medan Kent gick runt sitt stora garage och planerade vilka saker han vill göra, gick jag runt och planerade hur tomten skulle kunna ändras och bli en fin trädgård.
Nya husets tomt är bara stor gräsmatta och de planera som jag hade spunnit innan passar nog inte till denna tomt. Så det återstår att använda sin fantasi fritt för att göra det bästa av denna tomt.
 
Jag står intill den pampiga infarten till tomten
Huset har 3 ingångar, var av ena är detta!
 
Ingång

Den lilla dammen håller på att torka i det heta sommarväder utan regn! Vi får hoppas på lite regn snart för alla små simmande fiskar i den!

På vintern frysen dammen och man kan elda i kåtan och doppa sig i isvatten!

Här är Jacuzzi spa på altanen som man kan njuta av året om! :)

 

Panaroma bild över tomten! Som ni ser finns ganska mycket att göra för att omvandla tomten och gräsmattam till en trägård

 eller snarare är det ganska litet gjorts här.

Panaromabild över andra sidan av huset med megagarage och dammen!

Här är Kents 3-dubbliga garage på ca 150 kvadratmeter med en Megagarge i mitten på ca 120 kvm.

Det lilla uthuset ska bli mitt hobbyrum!

 

En stolt hemmansägare som längtar till sitt stora garage!

Så ni kan förstå hur mycket det kliar i mina fingrar för att vända jorden, plantera, så och se till att en ny trädgård ska födas här!
Välkomna in!

Stockrosors tid

21.07.2014 11:49

Stockros

Nu är vi hemma efter 6 dagars då jag har gåt en kurs i Örebro. Mitt bevattningssytem har fngerat ypperligt, till och med lite för väl. Jag hade programmerat apparaten för 3 bevattningstillfälle per dag och ca 7 minuter per tillfälle. Mina tomatplantor och blommor har kalarat sig väl trots en hel veckas höga värme. Men några av blomkrukor som hade en ytterkurka badade i den vatten de har fått då det inte hr gått att dränera bort extra vattnet. Det blir en lärdom att jag aldrig mer kommer att ha yttekrukor vid självbevattningstillfälle.
Nu har jag ändrat bevattningsstemet på två gånger per dag då jag kan jusetera själv eftersom jag är hemma nu. Och hör och häpna! Det är full av tomater på tomatplantorna som växer fint!
Grässmattan var full av tusensköna då vi inte har trimmat gräsmattan på en vecka!
Men mest roliga att se när man kommer hem var ståtliga stockrosor som blommar för fullt just nu.
 

 

 

 
 

 
 

Växthus som frodas och fåglar som är på besök

13.07.2014 16:59

Så här såg ut inne i växtehuset av alla tomtplantor!

Det är tidskrävande att vattna varje kruka med en vattenkanna. Om man sprurtar med vattenslangen går strålarna mycket starka

och jord rinner ur krukorna. Jag testade att ha den självbevattningen på golvet med då spruta på taket och väggarna.

Den här lösningen var perfekt att hänga den på taket och få den att spruta varsam neråt mot växterna.

Detta ska förstås kompletteras med en batteridriven bevattningstimer som kan sättas i gång under dagar, tider eller timmar som man själv önskar och förprogrammerar. Toppen när man ska resa iväg och inte kan be någon om att bevattna blommor eller växter i växthus.

Egen påfynd av enkel bevattningssytem

Dagens gldäjeämne är inte bara fynden av bevattningssytemet utan besök av 4 stycke nötskrika och 4 stycke gröngölingar.

 

Morgonstund har guld i mund

11.07.2014 09:40

eller morgonmåls guld i mun

Har stigit upp denna sommarmorgon, semester, och gått ute bara några meter från altanen och plockat dessa läckerhet ur skogens skafferi. Det är så ovräderligt att dessa vackra, skogen safirer och rubiner, finns bara nedanför altanen. Toppat på filen blir det dagens frukost.
 
Ska inta väl uppe på berget på en plats med utsikt över huset och skogen intill. Fåglarna sjunger och gör underbar sällskap. Får passa på att ara ute innan det blir för varmt.
 
 
Inne i växthuset växer det frodigt. Tomatpalntorna kräver vattning varje dag.
Tomaterna av fler olika sorter är på väg att få färg och form.
Likssom gurk- och pumpa har bmommat fint.
 

 

Efter frukosten blir det nog antingen en stund på altanen med en god bok i handen
och en kopp kaffe vid sidan eller

 

varför inte en dopp som vi gjorde igår kväll vid Aröd badställe i Kungälv,
då det var ljuvlig kväll.

Dagen erbjuder på många möjligheter, det är bara fånga dem!
Carpe Diem!

 

 

Superlördag

05.07.2014 09:33

Härlig lördag

Underbarlördag, utsövd, solen skiner och det är underbart att vakna och gå ut på asoliga altanen för att höra fåglarnas kvitter. Duniga ugglorna har jag inte set på ett tag, fast jag tyckte höra dem igår kväll.
 
En runda i trädgården och så ser jag ett under. Den här vackra vallmosläkt lomman skiner upp liljebacken med sin stark röda färg:
 
 
 
Liljorna som jag fick förra året av min goda vän Mehri har tagit riktigt fart och lyser fint orange.
 

Bredvid liljorna växer butternet pumpan och vattenmelon växten har också tagit sig bra, men har inte blommat än.
 
 
Däremot är rädisorna fädriga att plockas igen.
Liksom hallonbuskarna. Men hallonen får vänta att skördas till min flicka kommer hem nästa vecka!
 
Den här vackra växten som påminner mig om en växt som kallades för tuppkrona heter "Temnynta". Anlediningen till namnet tror jag det underbar doften nsom sprider sig när rör vid blomman eller bladdelarna av växten. Det doftar dock inte som mynta, utan mer som ljuvlig parfym.
 
Temynta är mycket lättskött och blommar nästan hela juli-september.
Mycket lätt förökar sig med sidoskott som man kan dela på. Av enväxt som jag köpte
för 2 år sedan har jag idag 6 växter. Prisvärd och elegant hög.
 
En annan blomma som är också prisväd och tålig och immun mot rådjur är borstnejlika. I år är min bortsnejlika spridit sig som en röd och rosa sammetsmatta över trädgården.
 
 
Sammetslena borstnejlikan lockar till sig massvis med fjärliar som dansar runt ovanpå blommorna och sedan njuter av dess nektar. Härlig bild att skåda!
 
 
Så det finna många anledningar att vara nöjd med denna fina lördagen. 
Kanske blir det ett dopp i havet när dte är å varmt idag!
Ha en skön lördag du också!
S//
 
 

Tagen på bar gärning!

29.06.2014 13:28

Rådjuret!

Här kommer gärningsdjuret och går rakt på brott som den brukar vanligtvis görs, men nu mitt på dage. Rådjuret bryr sig längre inte ens om att synas och blir tagen på bar gärning!
 
Och när man går nära till djuret står den och bara tittar rakt på en undrande varför man stör den mitt i lunchen! När jag går närmare med kamera i handen, vill den inte vara med på bilden hela vägen, så den går långsamt sin väg.
 

men sedan vänder sig igen och tittar tillbaka och undrar varför jag följer efter den!

 

Odjuret har varit här igen!

28.06.2014 16:55

Rådjuret, odjuret!

Det hjälper inte att rådjuret är söt och går elegant på sina smala ben, när den kommer om natten och äter upp blommor och växter som man har odlat och tagt hand om. Nur har rådjursungen gett sig på något nytt vars mamma lät bli att käk förra året; min knölbegonia!
 
Knölbegonian som är vacker och har stora blommor ch blommar hela sommaren fick jag av min svärmor och har vårdat den under vintern för att den inte ska gå under 0 grader. På våren har jag väckt den till liv och planerat på nytt. 
Förra och förr förra året hade jag blommande begonia på altanen ända in oktober tills det blev frost en natt. Men iår har den lilla ungen gett sig på min begonia. Det har nog inte lärt sig av sin mor att rådjur ska låta bli att äta knölbegonians blommor, för dne ingår ite i deras kostcirkel!  
 
 
Som du ser har rådjuret ätit på den sidan av blomman som varit utåt!
 
Så här fylliga av blommor såg den ut förut!

Ett blått hav

27.06.2014 19:00

Blåklockans tid

Just nu är det blåklockans tid i trägården tillsammans med borstnejlikan som verkar trivas gott!
Nu när mina irisar har blommat ut kan jag njuta av blåklockor som ger en blått nyans i trädgården.
För två månader sedan åt rådjurs ungen alla fina små knoppar som var på väg upp från blåkockorna. Jag blev förvånad eftersom blåklockor har aldrig lockar rådjur förut. Vem vet kanske fick rådjuet ont i magen för den har inte rör blåklockorna sen dess, första och sista gången.
 
 
 
 
Och det är inte bara jag som gilar blåklockor, utan ven hummlen tycker att det är mumsigt!
och det är inte bara blåklockor som finns här. Tittar man nog så finner man även ur naturens egen skafferi, blåbären, naturen egen safir!
 

Midsommar

20.06.2014 10:21

Egen skörd smakar bäst!

Idag skördar jag äntligen egenodlade potatis som jag satte i två stora krukor! 

Och det var några potatisar som kom upp lagom till midsommar! Vad kan det vara roligare än att skörda eget?

Nu är det dags att åka och se midsommarfirandet! Glad midsommar på er alla!

Glad Midsommar

19.06.2014 17:45

Midsommar

Imorgon är det midsommarafton och juni börjar snart närma sitt slut och ger plats åt juli. Tiden går fort.

Jag har plockar lite blommor från trädgården för att dekorerar på midsommarbordet. Roligt!

Borstnejlika i symfoni med jätte daggkåpa, prästkrage och bohusläns blomma kaprifol!

 Tiden har denna vår gått otroligt fort för mig/oss som håller på att sälja vårt hus. Mycket att stå till och ordna, men man kan inte sluta njuta av naturen och blomoor för det. Självklart är det mycket mindre planterande för min del eftersom jag vet att jag kommer att lämna dem blommor s0m jag planterar i jorden. Därför finns en del blommor i små och stora krukor utan att blir satta i jorden. Alla har inte klarat sig så bra.

Den del av tomten som jag fyllde jord förra året och strödde på frö från norska lupiner och digitalis har blivit som en äng precis så som jag ville ha det. Digitalisen har tagit sig bra och sprider sig väl nu.

'

Min lilla betong-groda vaktar över min blommor från plats!

Igår kväll hade vi visning av huset, då hade min vackra pioner slagit ut i full blomm och doftade gott i symfoni med lavendel och

blå klockor!

 

Dessa kvarvarandra månder av våt liv i detta hus får vi njuta extra mycket även om det väntar oss ett nytt fint hus och en ny trädgård som ska anläggas. Mina erfarenhter från detta hus får jag ta med mig till nästa hus och plantera växter och blommor som klarar av att vara i fred för ett Rådjur smaksinne!

Glad Midsommar!

 

 

Ljuva juni

02.06.2014 17:55

Juni juni juni juni

Gjuter betong

29.05.2014 12:30

Omvandling av grusaktig pulver till en figur

Nu är det högt tid att återta hobbyn med att gjuta betong. Mina ögon ser former i det mesta, falskor, kartonger, boxar och choklas asakar.

Här om dagen gjöt jag beting i en substrat flaska för att göra en bokhållar. Jag visste inte hur jag skulle få beting ur formen sedan,

men det gick bra.

Jag hade också köpt en plastblomkruka som är tvådelad och måste skruvas ihop i sin midja för att få den komplett.

Jag fick vända båda delarna och fyllde i dem fbetongmassa för att få formen enligt krukans orginalform.

 

Sköna Maj närmar slutet

27.05.2014 20:00

Sköna majmånaden närmar sitt slut

Varje årstid är fantastisk vacker på sitt sätt, men om man frågar folk är jag nstan övertygad om att flest tycker att våren är den finaste tiden på året.  Medan ena blomsortens börjar vissna, blommor nya sorter och ge turen till sin näste. På det sättet har man färgklick att vila ögonon på eller gldäjas när man ser dessa fantatstiska skapelser som är en gåta för mig hur det år efter år kan komma upp, även för bara några dagar.

Det känns lite märkligt att tänka på att vi kommer att lämna detta hus och blommorna snart till en ny ägare då vi fyttar härifrån när mina blommor försöker få mig att stanna med sina färgsprakande närvaro.

Just nu tycker jag vallmö är den otroliga blomman med sin klara röd-organa färg och med blomplad som ser ut som skrynkla pappersarkar.

I mitten av den finns en intensiv svart bläck liknade färgsamling.

 

Trädgården är nästan invaderad just nu av prästkrgara bara för att jag inte varit så hårt att rycka bort dem. Men de är granna ändå.

Azalena är vacker i sin praktfulla ros blommor!

Löjtnatshjärta är en anspråkslös blomma som trivs i alla lägen och jordtyper och lojalt blommar hela sommaren.

Irisen är otrolig grann och höjer sig ståtligt!

Saxifragan håller på att ge sin plats till irisen som kommer snart att blomma!

På Återseende nästa vår saxifragan, då en annan ägare av huset och tomten kommer att njuta av din existens.

 

 

 

 

Ugglor som ugglar

26.05.2014 10:07

Stora gråa båriga bullar som låter ....

Det sitter du håriga/duniga bullar, grått från topp till tå som sitter på tallen framför huset och ugglar bara. Jag de gör det ugglor.

Deras läten är speciella. Trots att i över 3 år har jag övervakat varje fågel som har flugit förbi eller landat för vila eller proviant har jag aldrig sett

ugglor på tomten förut. Nu dyker upp två stycken som sitter på var sin gren på tallen.

Vem är dem? Ny utlugna som måste klara av livet på egen hand själva? Utslänga hemifrån för att klara av livet på egen hand?

Hur som helst är de mer än varmt välkomna till oss! :)

 

Medelhavsvärme

23.05.2014 19:30

Medelhavsvärme i Norden

Värmen är högt och temperaturen visade idag 30 grader. jag har vattnat blommorna nu i två dagar i rad. Värderkartan visar att  det ska bli regn och åska inatt efter en så högt tryck. Värmen, solen och vatten ihop betyder sprakande tillväxt av blommor.  Här kommer några nya blommor från trädgården. Vissa blommor håller på att gå till vila till nästa våre t.ex. gullviva medan andra börja få öppna sina knoppar tex Azalean,

Backtimjan, Pionen och Akeleja.

 

Högttid för att njuta av vårens färger

14.05.2014 20:53

Varje morgon vaknar man med ljudet av fåglar som kvittar och solstrålar som spirrar in gnom gardinens springa och retar ögonen . Det är vår bevittnar fåglarna som ruvar på sina bo för att överlämna en ny generation av fåglar till jorden och livets cirkel.  I varje hörn av världen i bland många olika kulturer, helt oberoende av varandra har man firat vårens ankomst genom tiderna. Det är alltså förståligt när man ser att livet väcks till liv och grönsakan och färger ger glädje åt själen. 

Här går jag och glädjer mig åt de små färgklickarna som lyser upp tomten och mig!

Alla blomlökar så som knölbegonia och små sticklingar får sol så gott som dagligen i växthuset och växer till sig fint.

Förgätmigej

Saxifraga vilar mellan två stenblock i foten av rododendron!

Vacker limefärg på de nya bladen på ormbunkar

Redan dags att skörda gräslök som har vacker krona på sig!

 

Praktfulla Gullviva!

Förgätmigej

Våren

04.05.2014 19:41

Vårens ankomst sker som varje år på kort tid. Först dröjer våren, tvekar länge ch sedan uppenbarar sig och kommer med dunder och brak.

 

 

Vacker kvällssol som lyser på växter och bergsklippor på tomten är rogivande. En underbar söndag med mycket vila och hängmatta!

 

 

Längre ljustimmar än mörkertimmar

23.03.2014 19:50
Nu har vi passerat vårdagjämningen!

Det betyder att det är längre ljuatimmar varje dag än mörka timmar. Härligt! Det sägs "det går rätt håll" om det ni finns rätt eller fel håll.                      För jorden går ju sin bana varje år och den har aldrig gått vilse, tror jag inte i alla fall.

Idag var en underbar solig söndag. Toppen dag för att kratta, samla löv och klippa ner rosenbuskarna. Trädgårdens krukosar finns än och lyser med sin färg som små färgklick här och var och gör en glad. Varje  dag som jag ser att de finns blir jag glad att de har fått leva ytterligare en dag till i fred från det störa monstret Rådjuret!

Visst du förresten att det saffran kommer från krokusen stäng. För att få några få gram behövs mammvis med krukosar. Hmm! så jag aksnke kan sälja mina? Näh... tror inte, för jag tror att de är en annan sort/art krukos som finns i Iran som används som saffran.

 Härligt!

Novruz, är den nya dagen

21.03.2014 19:00
Den 21/3 är det vårdagjämning, och det innebär att natt och dag är lika lång och från och med den dagen blir längre ljustimmar än mörker fram till midsommarafton då det den längsta dagen. Därefter vänds tillbaka till att jämnas och den 21/9... blir lika lång dag och n. att. När våren kommer så firas det av världens folk på olika sätt. I Sverige kallar vi det påsk och i Iran kallas det Novruz som betyder den nya dagen.
Man firar att livet vaknar på nytt och som symboliks inför vårens och grönskans ankomst för-odlar man säd (vete) hemma för att ta in våren tidigare. Precis så som man gör med björkris inför påsk som en välkomnande till våren. På samma sätt som påsk ,har man även under Novruz ägg (= symbolen för nytt liv) som man målar och dekorerar. Trots allt härstammar vi alla människor från samma rötter och alla blir glada av sol, grönskan och vår. Novruz firas i Iran, Afganstean, Irak, Turkmenstan, Pakistan och flera andra mellanöstern länder.

Under hela vinterhalvåret har jag matat fåglarna som finns ute i kylan med blandning av solrosfrö och veten/sädeslag. Men våra fåglar är mycket kräsna och ätit bara solrosfrö och jordnötter och lämnar en hög av vetes säd kvar. Toppen tillfälle för mig som kom på att det var dags att förgro vete (dock lite sent påkommen). I Helgen tog jag in de vete som inte har gått åt och lade på en krukfat och vattnade på dem. Nu njuter av det lilla liv och grönska som växer i mitt hem på så kort tid. Varje kväll ser jag hur den har vuxit 1-2 centimeter under dagen. Häftigt vilket liv finn i den lilla grödan. dagen eller dagarna innan den 21/3 så brukar man duka upp fint med:
vetegräs (sabzi)= symbol för tillväxt och grönskaskörd,
ägg= symbol för nytt liv som kommer på jorden,
mynt = symbol för rikedom
äpple = symbolen för hälsan och skönhet
Spegel= symbol på renhet
Ättika( serke)= symbol på åldrande och tålamod
Vitlök = symbol för hälsa /medicin /friskvård
Berriberri (somagh)= symbol på solen och värme

Tveksam om jag kommer att ha allt detta uppdukad hos mig, men grönskan kan man alltid ha hemma.
För de som önskar att se Charshanbeh-soori="hoppa över eld " traditionen som sker kvällen innan sista onsdagen före den 21/3 brukar det vara ordnade fester på Heden i Göteborg. Då får man även möjlighet att få smaka på Iranska delikatess eller gosaker.
Visa mer

Sticklingar och småttingar

15.03.2014 20:06

Pelargoner

För många år sedan tyckte jag att pelargoner var en av de tråkigaste blommor som hörde hemma hos tanter utan smak och stil på blommor. Hmmm...

För tre dagar sedan väckte jag ner mina övervintande pelargoner genom att klippa ner dem. På det sättet fick jag också många sticklingar som har varit i en blomvas några dagar. Idag har dem fått plats i små krukor för att växa till sig. Det var 4 olika pelargonsorter som jag har förökat idag på det sättet; knall röd, ceriserosa och en ljus ros färg som jag tror kallas för mormors pelargonia som är otrolig vacker. Här är mina pelargoner varav en bild på den vackra mormorsblomman från förra året. Bara åsynen av bilden gör mig glad!

 

Ja vem visste att jag skulle också kunna njuta av pelargoner en dag? Eller kanske har jag också blvit tant nu!?

 

Förberedelse inför vårens ankomst

14.03.2014 19:13
Den 21/3 är det vårdagjämning, och det innebär att natt och dag är lika lång och från och med den dagen blir längre ljustimmar än mörker fram till midsommarafton då det den längsta dagen. Därefter vänds tillbaka till att jämnas och den 21/9... blir lika lång dag och n. att. När våren kommer så firas det av världens folk på olika sätt. I Sverige kallar vi det påsk och i Iran kallas det Novruz som betyder den nya dagen. Man firar att livet vaknar på nytt och som symboliks inför vårens och grönskans ankomst för-odlar man säd (vete) hemma för att ta in våren tidigare. Precis så som man gör med björkris inför påsk som en välkomnande till våren. På samma sätt som påsk ,har man även under Novruz ägg (= symbolen för nytt liv) som man målar och dekorerar. Trots allt härstammar vi alla människor från samma rötter och alla blir glada av sol, grönskan och vår. Novruz firas i Iran, Afganstean, Irak, Turkmenstan, Pakistan och flera andra mellanöstern länder.

Under hela vinterhalvåret har jag matat fåglarna som finns ute i kylan med blandning av solrosfrö och veten/sädeslag. Men våra fåglar är mycket kräsna och ätit bara solrosfrö och jordnötter och lämnar en hög av vetes säd kvar. Toppen tillfälle för mig som kom på att det var dags att förgro vete (dock lite sent påkommen). I Helgen tog jag in de vete som inte har gått åt och lade på en krukfat och vattnade på dem. Nu njuter av det lilla liv och grönska som växer i mitt hem på så kort tid. Varje kväll ser jag hur den har vuxit 1-2 centimeter under dagen. Häftigt vilket liv finn i den lilla grödan. dagen eller dagarna innan den 21/3 så brukar man duka upp fint med:
vetegräs (sabzi)= symbol för tillväxt och grönskaskörd,
ägg= symbol för nytt liv som kommer på jorden,
mynt = symbol för rikedom
äpple = symbolen för hälsan och skönhet
Spegel= symbol på renhet
Ättika( serke)= symbol på åldrande och tålamod
Vitlök = symbol för hälsa /medicin /friskvård
Berriberri (somagh)= symbol på solen och värme

Tveksam om jag kommer att duka upp allt detta hemma hos mig, men grönskan kan man alltid ha hemma. Här växer min vetegräs fint; flera centimenter varj dag och det är roligt att se på den!
 
 

För de som önskar att se Charshanbeh-soori="hoppa över eld " traditionen som sker kvällen innan sista onsdagen före den 21/3 brukar det vara ordnade fester på Heden i Göteborg. Då får man även möjlighet att få smaka på Iranska delikatess eller gosaker
.

SOVER DU ÄN VIDEUNG?

10.03.2014 21:01

Sov, du lilla videung, än så är det vinter,
än så sova björk och ljung,
ros och hyacinter.

Ja, så sjunger man, men jag tycker att dte är dags att väcka videung som kan blomma i sin glans och fjon!

Min Videung har i alla fall vaknat och väcker  och lockar till sig även andra levande, fjärilar!

Det är rena njutnng att se att jorden vaknar från sin långs sömn och ger glädje i människohjärtan pch fågelnäbbar som sjunger av lycka!

Våren är inne med Muscari!

04.03.2014 17:34

Trots att det är tidig mars månad är det inte så kallt som de brukat vara dde senaste åren. Därför har påskliljor, tulpaner , krokusar och andra lökväxters blad har redan sprängt jordens lerigs yta mot himlen för att söka solen på sin frånvaro.

För en vecka sedan tog jag in några lökar vars blad hade stuckit upp från marken och planterade dem i en kruka. Fyllde botten av krukan med grus och sedan varavande med grus och jord mellan knölarna som sticker halvvägs ut.

Vi eller snarare jag eldar varje kväll, mest för att det är mysigt. Därför är det varmt och gblå Muscariott inne samtidigt som

krukan står bredvid ett fönster.

Redan en vecka efter att de har anlänt har de blommat ut, mina fina  blå Muscari, eller pärlhyacinter som det bruar kallas!

Jag njuter av åsynen av dessa fina skapelser!

Tack moder jord!

Purprlregn purpurregn

25.02.2014 21:41

Himlen var så himla vacker purpurfärgad idag när jag körde hemåt mot Kungälv. Ju längre på Marstrandsvägen jag kom försvann röda himlen bakom berg och skog. Men jag ville se den vackra himlen, så jag bestämde mig för att åka vidare rakt ut till havet. Körde till Tjuvkilshuvud och

 

stannade en stund och njöt av den vackra landskapet!!

Är våren på väg nu?

24.02.2014 20:20

Det är måndag den 24 februari, endast 4 dagar till kvar från denna vintermånad som brukar vanligtvis vara kallast månad på året.

Men idag glänsde solen och gav en underbar känsla av att våren var på entré till dörren.

Särskild den rosa-purpulfärgade himlen vid skymningen påminde om vår och sommarkvällar.

i Helgen alltså 2-3 dagar sedan tog jag in några krokuslökar vars blad hade stuckit ut från jorden och planterade i en kruka.

Denna ställde jag i tvättrummet och hör och häpna att redan en blomma öppnats.

Krukos ute i trädgrden har nog inte bråttom på samma sätt att sticka ut på 2-3 dagar. Så lite värme kan alltså göra underverk.

Och det är just lite värme och sol all växter och djur inväntar för att blomma på nytt!

Dessa sköra och tunna blomblad med olika fäger som moder jord kan färga med sin egen unika och natuliga färgämne.

Något så levande, vacker som doftar också gott. Hur mycket än människan försöker efterlikna naturens egen skönhet, parfymdofter och färger kan vi aldrig imitera och avbilda så perfekt som naturens egen verk! Det är magioch!

Det ringer i mitt öra av min älskde morfars fraser som han brukade säga :" Se på allt, se på den skönhet som finns på jorden, eller se på det lillfingret som har liv i sig och massora av känslor och blodtransport. Människan är en skapelse och kan aldrig skapa så levande. "

Årets första tuenskönor

Till och med de vissna tulpaner som finns på mitt matbord trots  sina skrynkliga blad är så bedårande vackra!

Idag står jag nog i livets väg på samma punkt där min fina morfar stod för 40 år sedan och uttalade dem orden.

Jag håller fullständigt med dig älskade morfar. Livet är magi och allt allt levande och blommor är livets under!

 

Våren första tecken

18.02.2014 18:05

Vårens första tecken är här!

Vågar man hoppas på att våren ska snart träda in och vinterkyla lämnar oss för i år när snödroppar vågar sticka ut ur jorden? 

Förra året planterade jag några snöklockor, men jag ser inge livstecken ifrån dem.

Men däremot både tulpaner, pås, kliljornarciss och krokusar har kämpat sig igenom jord och gräs och bär sitt huvud högt med stolthet.

Snart är våren här!

Växtkraft mitt i vintern

02.02.2014 12:00
Växtkraft mitt i vintern! Helt fantastiskt. T
og med mig fröer av Tareh (någonting mellan purjolök & gräslök) och Tartizak (Persisk krasse) från första hemlandet Iran. Tog en näve och stoppade i små krukor och ställe i tvättstugan. Har hun...nit glömma bort dem och idag när jag ska tvätta kläder ser jag överraskningen att de har redan på en vecka kommit upp! Traditionellt äts dessa örter färska vid lunch eller middagsmaten och till och med i/på smörgås. Man kan även tillaga den tillsammans med andra örtkryddor till en Frittata som kallas för koko Sabzi. Vill du ha recept?
 
ترتیزک & تره
Koko Sabzi är en alldeles grön persisk frittata som oftast innehåller koriander, dill, bladpersilja, bockhornsklöver, spenat och det gröna från tareh. Tareh är persisk gräslök som också påminner om purjolök, och  kan drför ersätas med purjolök eller salladslök.Man kan ha spenat också. På vinter kan man ta fryst spenat. En del har sallat i kookoo och det är egentligen bara att mixa och matcha de örter och bladgrönsaker man gillar, så länge det är MYCKET grönt.

Finhackat grönt:
1 dl färsk koriander
1 dl bladpersilja
1 dl dill
1 dl det gröna från tareh (persisk gräslök), purjolök, eller salladslök (1 dl spenat)
(några bockhornsklöverblad)

4 ägg
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tsk gurkmeja
½ tsk salt, eller mer beroende på mängden örter
1 krm svartpeppar
ev zereshk, valnötter

Gör så här: Blanda ingredienserna och stek i stekpanna under lock. När kookoon stekts gyllenbrun vänder du på den hel eller delar den i tårtbitar och vänder på dem och steker tills den andra sidan också får en gyllene färg.

Koko sabzi kan ätas varm som kall, som en av flera rätter till en middag eller som en god lättlunch tillsammans med bröd, fetaost, mynta, gurka, tomat, yoghurt och varför inte några inlagda gurkor. Bröde som smakar godast till denna rätt är persiskt; antingen noon barbari, ett mjukt, platt, avlångt bröd med sesamfrön på eller lavashbröd som är mjuka tunnbröd.

Smaklig måltid!
 

Härlig lördag med godfrukost och skapande av våra avatar!

01.02.2014 14:48
En härlig lördag, sovit ut och låtit mig snozza länge, hmmmm! Tänder brasa i kaminen och matar först våra småfåglar som syns nu när det är töväder efter flera dagars kyla. Koltrasten som inte flyger till fågelboet för att äta utan samlar a...ndras resten från marken/snöhögen får egen fat med fågelfrö och mumsar i sig. Vi har fått en fin främmande idag; Domherre. Men snart blir det lite väl modig och inte vill låta andra små fåglar tar sin del maten.

Sitter inne i väme och njuter av min frukost som består av Verumhälsofilen med tranbär och nyknäckta valnötter som skapar en smaksensation i munnen med sin sötsura och goda fetter från valnöten som är knastrig och god. Ser på den rogivande brasan och känner smaken av den ljuvliga apelsinen efter den smakrika knäckebröd med mager lagrad ost på.

Apelsiner väcker hemkänslan och gamla minnen av mina morföräldrars kärlek till mig när jag bodde hos dem. Folacin gör sällskap med C-vitamin och magnesium, omega 3 fett och D-vitaminet och gör mina celler pigga. Jag blundar och känner doften av apelsinskalet som sprider aromatiska eteriska oljor, å så rogivande. Min mor lade alltid apelsinskal på värmekaminen för att det skulle lukta gott. Lyckan är fullkomligt i en lugn och harmonisk stund medan brasan sprakar och fåglarna flyger in och ut ur boet och smakerna och dofterna dansar inom mig. Detta att tillåta sig äta i lugn och ro och känna av allt runtomkring kallas för mindfullness och äta med sinnesnärvaro kallas för mindfull ätande. Detta har gett resultat i experiment för viktminskningssyfte då registrering av smaker och äta i lugn och ro ger god mättnadskänsla.

Hur ofta låter vi våra smaklökar känna på alla smaker och dofter och registrera alla dessa i lugn och ro? Jag tänker på hur vanligt det är att man skyndar sig i genom livet i fart och många som startar dagen utan lugn och ro och utan frukost. Att börja varje dag med god lyx känsla borde vara en mänsklig rättighet. Alla skolor och arbetsplatser skulle börja dagen med lugn och ro och god gemensam frukost, då hade fler varit lyckliga.
När frukosten är avklarat tar jag mig ut gör en snögubben & en snö gumman! Kanske är de våra avatar!
Det gäller att ta fram sina barnasinne och låta dem ta plats genom hela livet, för det ger lyckokänsla!
Ta vara på dagen! Den går inte på repris!

Fotavtryck eller party?

25.01.2014 22:29

Lördagen den  25:e januari 2014

Imorse när jag gick ut för att lägga frö i fågelboet för våra små fåglar uppmärksammade jag alla dessa avtryck.                                                         Visserligen har jag sett avtryck tidigare i bland mina växter i jorden, men nu det är snö visar hur många olika varleser och antal som beösker ens hus under en natt. Och eftersom snön finns kvar kan man också se att dessa vandrande kommer från flera olika håll. Nu blir det spännande att gissa vem /vilka skapelser har lämnat dessa avtryck i från sig. 

    Fågelfåting

Enfoting

Tvåfoting

Trefoting

Fyrfoting

Femfoting

Hundrafoting

Ja, det verkar vara invation av olika varelser som har ockuperat vårt hus och vår tomt, i någon osynlig form.

 

De kommer i alla fall inte från rymden, för att det finns fotspår från skolegn, även om de kan se ut som dem!!! Eller?

Dagens hungriga gäst

21.01.2014 17:31

Dagens hungriga gäst är en ekorre som tydligen har svårt att hitta mat och upskattar fröer som finns för fåglarnas skull.

Smaklig måltid lilla vän! :)

Sticklingar

15.01.2014 14:11

Den här sticklingen av en vacker ros fick jag av en gammal man i hemlandets ort Gomishan. I Gomishan finns gamla kulturminneshus som är byggda av Ryssar i mitten av 1800 talet. Dessa hus får varken rivas ner eller byggas om. En del bor kvar i de fallna husen men en del står tomma. När vi gjorde en utflykt tillsammans med min bror som har förkärlek för dessa gamla hus, besöket vi ett av dessa och bad om att få lov att fotografera huset. Till min stora förvåning prydde en rosenbuske i full blomm  i januari månad (2014). Med min galna förkärlek för blommor fick mitt intresse och samtal kretsa mer kring rosen än husen med ägaren. Jag fick till slut en stickling trots att han inte trodde att det skulle ta, eftersom det är viloperiod för blommor nu. Men min envishet har inte gränser och jag ger inte upp när det gäller att kunna ge liv åt växter. Sticklinge fick ligga i ett glas vatten i hemlandet innan den packades in i en vår tidningspapper och sedan toppade i en plastpåse i botten av min resväska. Nu har dem kommit in i jord och min iver är stor för att vilja se hur det kommer att gå för den.  Det vore fantastiskt att kunna ge liv åt den lilla sticklingen.  Du får följa min blogg om du är nyfiken på om sticklingen klarar sig.

Kärlek till blommor och det växande är en ren sann kärlek.

 

 Här är en annan stickling som jag har tagit med mig hemifrån. I roten är det "Narenge" eller Uggli som det heter på svenska.  Sedan är det två apelisnsorters sticklingar och en clementinstickling som jag har tejpat ihop  på Narenge stammen. Jag vet att man klipper grnear och limmar i hop med en annan gren för att få föräda växter, men jag har ingen aning om det jag har gjort är rätt.  Men jag vet att detta är inte rätt säsong för att experimentera med växter för förädling. Men vd missar jag? Nu ska dessa växter till stugan där vi har en temperatur på 5-8 grader så dessa kan få sin naturliga tempertur än 24 graders inomhus. Fortättningen följer! ;)

 

Vintern är på väg nu

13.01.2014 11:25

Temperaturvisaren visar på -9,4 i utomhus. Det ser torrt och kallt ut. Ser inte till fåglarna idag, kanske kurar de någonstans och försöker skydda sina bräckliga kroppar mot det kyliga blåsten. Även om det är kallt så kan man finna skönheten i de små tingen. Tar med mig omedelbart kameran ut trots min förkylning och hostan som blir värre i det kyliga kalla torra luften. Men det är värd trots allt! 

Fågelliv

11.01.2014 12:50

Hemsidan håller på att få form. Sitter i vardgasrummet och ser ut genom förnstret. Det är grått ute men en svärm av fåglar i trädgården ger den gråa dagen liv. Jag konstaterar minst 10 olika fågelarter som kommer som en storm och äter på frö och nötter som hänger i altanen. Närvaron av de små liven ger gldäje. Fåglarna avlöser varandra och ger plats åt den andra att äta. Solidaritet & harmoni!

Första bloggen

11.12.2013 18:48

Vår nya blogg lanserades idag. Om du fokuserar på den ska vi försöka att hålla dig uppdaterad. Du kan läsa nya inlägg i denna blogg via RSS feed.

Objekt: 1 - 81 av 81